„ŠTO MORAŠ ZNATI PRIJE NEGO KLIKNEŠ KUPI?“

Svjetski dan prava potrošača (15.3) svake godine aktualizira raspravu o pitanjima i problemima vezanim uz područje zaštite potrošača. U Međimurskoj županiji djeluju udruge koje svojim radom nastoje aktualizirati te probleme i potaknuti njihovo rješavanje (Udruga za zaštitu potrošača „Međimurski potrošač“ i Društvo potrošača Međimurja. Međimurska županija je jedna od rijetkih županija u Hrvatskoj koja putem javnog poziva i financijski podupire njihov rad.

Na razini Europske unije djeluju Europski potrošački centari koji daju savjete i osiguravaju informacije o prekograničnoj kupovini te pomažu potrošačima u suradnji s drugim Europskim potrošačkim centrima u rješavanju prekograničnih pritužbi i sporova.

Kako je online kupovina je posljednjih godina sve popularnija opcija za mnoge, a pogotovo otkako je počela ova pandemija sve više mladih počinju šopingirati na taj način bez da su upoznati sa pravima i zamkama koje online šoping donosi.

Vodeći se time ED Čakovec i Europski potrošački centar Hrvatska organizirali su 7. ožujka 2023. godine informativnu radionicu „ŠTO MORAŠ ZNATI PRIJE NEGO KLIKNEŠ KUPI?“ kako bi mlade upoznali s pravima koje imaju kao online potrošači, sa Zakonom o potrošačima i zamkama online shoppinga.

U holu Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec okupilo se oko 80-ak učenika koji su naučili da se prije same kupnje moraju upoznati s uvjetima trgovca i da kupnju obavljaju u provjerenim trgovinama. Također, za sigurniju kupovinu robnih marki, kupnju je dobro obavljati na službenim stranicama ili provjerenim multibrand stranicama kako bi se izbjegla kupovina krivotvorene robe. Važno je, kao i kod svake kupnje, sačuvati svu dokumentaciju vezanu za kupovinu. Kao i brojne druge korisne i poučne savjete.