DSC_0821U Čakovcu je u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Informacijskog centra Europe Direct koji djeluje pri Međimurskoj županiji 17. ožujka 2015. održana konferencija za poduzetnike pod nazivom „Mogućnosti i izazovi hrvatskih poduzetnika u Europskoj uniji“.

Konferenciji su prisustvovali g. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, g. Marko Curavić, voditelj odjela Poduzetništvo i društveno gospodarstvo u Glavnoj upravi za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike Europske komisije, g. Dražen Pros, zamjenik ministra obrta i poduzetništva Republike Hrvatske, kao i župan Međimurske županije g. Matija Posavec.

Zapošljavanje, rast i ulaganje ključne su odrednice rada i djelovanja nove Europske komisije, stoga je cilj konferencije bio zainteresiranim poduzetnicima i dionicima tih procesa na regionalnoj i lokalnoj razini predstaviti najnovije mjere i aktivnosti Europske komisije koje se odnose na gospodarski rast i razvoj. Upravo su Međimurska županija i grad Čakovec postigli zavidne rezultate u području poduzetništva, posebice nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pa je baš zbog toga Čakovec kao županijsko središte i odabran za mjesto održavanja konferencije.

Pozdravljajući okupljene poduzetnike, međimurski župan Posavec naglasio je europsku orijentaciju gospodarstva u Međimurju te istaknuo da će županija pružiti podršku poduzetničkim aktivnostima, a naročito poboljšanjem kvalitete javne uprave.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj g. Branko Baričević istaknuo je namjeru Europske komisije da svoj plan ulaganja za veću zaposlenost i rast predstavi ne samo na središnjoj razini, već i na lokalnim i regionalnim razinama jer su upravo poduzetničke aktivnosti u lokalnim zajednicama pokretači novog razvoja. Dodao je da je rast gospodarstva u Međimurju nakon ulaska u Europsku uniju posljedica jedinstvenog tržišta Unije te potaknuo poduzetnike da se upoznaju s novim idejama i politikama Europske unije.

Predstavljajući Plan ulaganja Europske komisije g. Curavić je istaknuo važnost promjene stavova prema poduzetništvu, naglasivši da je malo poduzetništvo izvor zapošljavanja i dodane vrijednosti. Pritom je naveo podatak da mala poduzeća na razini EU-a stvaraju više od 90 posto radnih mjesta.

Dražen Pros, zamjenik ministra obrta i poduzetništva Republike Hrvatske, objasnio je ulogu Ministarstva u pružanju pomoći poduzetnicima te istaknuo da je u razdoblju od 2014. do 2020. za male i srednje poduzetnike osigurano 970 milijuna eura iz strukturnih fondova.

U sklopu konferencije održana je i panel-rasprava na kojoj su poduzetnici iznijeli svoja iskustva u korištenju europskih fondova te upozorili na probleme s kojima se susreću u praksi.