Prvi svjetski Green Destinations Regional Training Event održan je u Termama Sveti Martin u Međimurju.

Događaj je okupio vodeće stručnjake za održivi turizam i ključne dionike turističkog gospodarstva. Tijekom tri dana sudionici su se upoznali s trendovima i praktičnim načinima održivog upravljanja turističkim destinacijama, zaštićenim područjima i turističkim tvrtkama.

Uvodna predavanja održale su dvije iskusne stručnjakinje za održivi turizam i destinacijski menadžment, Kirsi Hyvaerinen i dr. Mirela Sučić Čevra. Govorili su o upravljanju održivim destinacijama, važnosti uključivanja dionika i najnovijim praksama održivosti na globalnoj razini. Kao odličan primjer brendiranja u održivosti među globalno prepoznatim destinacijama, dr. Sučić Čevra istaknula je projekt „Swisstainable“ iza kojeg stoji jedna od vodećih svjetskih destinacijskih menadžment kompanija Kuoni Tumlare.

Polaznici edukacije su se kroz interaktivne radionice upoznali s temeljnim kriterijima certifikacijskog programa Green Destinations. Uz inspirativna predavanja, u Međimurju su održane i tri pronicljive panel rasprave, Green Destinations Silver Awardee, koje su okupile turističke stručnjake, dionike i poduzetnike na svim razinama iz čak sedam zemalja. Panel „Upravljanje destinacijom: novi izazovi, nove potrebe“ okupio je ključne dionike hrvatskog turizma, ističući važnost sinergije svih aktera na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini u postizanju održivosti u svojoj zajednici.

Europe Direct Čakovec jedan je od partnera ovog regionalnog okupljanja stručnjaka na tu temu, a tom prigodom župan Matija Posavec sudjelovao je u panel raspravi u kojoj je predstavio Međimursku županiju kao regionalnog lidera te govorio o nizu izazova s kojima smo se susretali na putu održivog turizma i njegove implementacije u zajednicu.

Sveobuhvatan je to i zahtjevan put kojim Međimurje uspješno kroči privlačenjem sredstava europskih fondova za projekte koji osiguravaju održivost poput onih iz područja energetike, upravljanja otpadnim vodama, gospodarenju otpadom, prometom: „Kada je Međimurje dobilo certifikat Green Destination regije, naglasio sam da je nama to priznanje sredstvo, a ne cilj. Idemo korak dalje, što i ovaj skup pokazuje te dijelimo naša  iskustva i primjere dobre prakse jer imamo što reći o održivosti. Do rezultata smo došli objedinjujući sve segmente – od gospodarstva, kulture i povijesti, prirodnih blaga, poljoprivrede do samog turizma – te promišljenim formiranjem strategiji. Pokazat ćemo zašto smo prva Green Destination regija u Hrvatskoj i među samo četiri na svijetu“, istaknuo je župan Posavec te u nastavku rasprave nizom primjera pokazao da je Međimurska županija, kao regionalna uprava, kontinuirano provodila kvalitetne i transparentne politike prostornog planiranja i ukupnog razvoja, za što nas je Financial Times čak četiri puta svrstao među najpoticajnije sredine za ulaganja.

Integracija održivosti znači integracija lokalne zajednice

Budući da je doživljaj jedan od kritičnih elemenata turizma, sudionici manifestacije istraživali su kulturnu i prirodnu baštinu Međimurja, obilazeći Mlin na Muri, vidikovac Mađerkin Breg i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. Osim uvida u prakse održivog turizma na terenu, ovi primjeri naglašavaju važnost integracije lokalnih zajednica u turističke inicijative i stvaranje održivih destinacija.

“Ponosni smo što je naše Međimurje bilo domaćin ovako važnog događaja. Naša regija već godinama ulaže u održivost. To je jedini pravi smjer za razvoj turizma, a nadamo se da ćemo potaknuti i druge destinacije da slijede naš primjer, čineći našu zemlju konkurentnijom tržište, sigurno smo predvodnici održivosti u regiji“, rekao je Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

Regionalni trening Green Destinations u Međimurju podržali su predstavnici relevantnih institucija i organizacija iz Hrvatske, uključujući Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatsku turističku zajednicu, Europe Direct Čakovec, kao i direktori brojnih turističkih zajednica i dionici turističkih destinacija. . iz regije. Događaj je organizirao Tourism Lab u suradnji s neprofitnom udrugom Green Destinations, a domaćin je bila Turistička zajednica Međimurske županije.