Jeste li ikad kupili nešto s čime niste bili zadovoljni kada ste stigli kući?

U takvim slučajevima u Europskoj uniji na snazi su pravila koja vam daju određena prava. Na primjer, ako ste robu kupili na internetu, telefonom, poštom ili od trgovačkog putnika, imate se pravo predomisliti tijekom 14 dana, bez navođenja razloga.

No to se pravo ne odnosi na kupovinu proizvoda u trgovini niti ako je proizvod rađen za vas po mjeri. Ako je proizvod neispravan, prodavač vam ga mora popraviti ili zamijeniti bez obzira na to gdje ste ga kupili. Ako to ne učini, imate pravo na smanjenje cijene ili na povrat punog iznosa. U cijeloj Uniji zakonsko jamstvo za proizvode uvijek iznosi najmanje dvije godine. Tijekom prvih šest mjeseci vrijedi pretpostavka da proizvod koji ne radi u startu nije bio ispravan, a nakon toga u većini zemalja vi morate dokazati da je to bio slučaj.

No, ne zaboravite da se ta pravila primjenjuju samo ako ste robu kupili od trgovačkog društva.

Kada kupujete od privatne osobe, čak i ako je riječ o novoj robi, ne primjenjuju se pravila EU-a o zaštiti potrošača i vaša prava ovise isključivo o nacionalnim propisima.

Ako imate problem s proizvodom koji ste kupili u drugoj državi članici EU-a i ne uspijevate ga riješiti s profesionalnim trgovcem, možete se obratiti Europskom potrošačkom centru. Bez obzira na to gdje je proizvod kupljen, spor uvijek možete pokušati riješiti izvansudskim putem s pomoću postupka alternativnog rješavanja sporova ili, ako je kupljen na internetu, putem platforme za internetsko rješavanje sporova.

Više informacija:

Internetske stranice Komisije „Vaša Europa” o jamstvima i povratima , https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers /shopping/guarantees-returns/index_hr.htm

Stranice Komisije „Vaša Europa” o izvansudskim postupcima za potrošače, https://europa.eu/youreurope/citizens /consumers/consumers-dispute-resolution/out-of-court-procedures/index_hr.htm

EPRS | Služba Europskog parlamenta za istraživanja, http://www.epthinktank.eu/