Europski parlament ponovio je svoje protivljenje patentiranju biljaka koje su dobivene prirodnim putem. U čemu je problem?

Nema patenata na prirodno dobivene biljke i sjeme 

Zastupnici su 19. rujna izglasali rezoluciju u kojoj stoji da se za biljke dobivene konvencionalnim uzgojem, kao što je križanje i selekcija, ne smije dati patent.

Boje se da će se, ako se omogući patentiranje prirodnih sorti biljaka, materijal za uzgoj koncentrirati u rukama nekoliko moćnih međunarodnih kompanija. A gubitak genetske raznolikosti mogao bi ugroziti sigurnost hrane i dovesti do povećanja cijena.

Pozadina

Raspravu su pokrenula dva slučaja u kojima je Europski patentni ured (EPO) odobrio patent za sortu naborane rajčice i sortu antikancerogene brokule koje su dobivene križanjem i selekcijom bez genetske manipulacije.

Nakon rezolucije Parlamenta iz 2015. i posredovanja Komisije iz 2016. o slučajevima se raspravlja na zadnjoj žalbenoj instanci Europskog patentnog ureda. Rok za podnošenje pisanih izjava je 1. listopada.Patenti

  • Patent je oblik intelektualnog vlasništva koji vlasniku daje pravo da druge osobe spriječi u namjeri da izrađuju, upotrebljavaju ili prodaju njegov izum bez dopuštenja
  • Patentirani izumi moraju biti novi, moraju predstavljati inovativni iskorak i moraju biti primjenjivi u industriji
  • Europska patentna konvencija iz patentibilnosti isključuje „biljne i životinjske sorte i postupke za proizvodnju biljaka ili životinja koji su u osnovi biološki“
  • No patentirati se mogu mikrobiološki procesi i njihovi krajnji proizvodi. Kontraverza oko patentiranja prirodno uzgojenih sorti biljaka proizlazi iz različitog tumačenja ove iznimke

Kako zaštititi uzgajivače?

Cilj uzgoja je stvoriti novu, otporniju sortu bolje kvalitete. Za dovoljnu proizvodnju hrane po razumnim cijenama ključne su inovacije, posebno u kontekstu klimatskih promjena.

Uzgajivači svoje sorte biljaka mogu zaštititi kroz oplemenjivačka prava na biljnu sortu (PVR). Glavna razlika je u tome što oplemenjivačka prava na biljnu sortu ne brane drugim uzgajivačima korištenje te sorte za daljnji uzgoj i razvoj novih sorti.

Daljnje informacije