Smanjenje emisija CO2 iz novih automobila trebalo bi se smanjiti za 40% do 2030. godine, dok tržišni udio električnih i hibridnih vozila treba ubrzati, izjavili su eurozastupnici u srijedu.

U nacrtu zakona o kojem se danas glasovalo zastupnici Europskog parlamenta predložili su postavljanje višeg cilja za smanjenje emisija štetnih plinova u EU za nove automobile za 40% do 2030. godine (u usporedbi s 30% Europske komisije do 2021.), s ciljem od 20% do 2025. Slični ciljevi postavljeni su za nove kombije.

Proizvođači čija prosječna emisija CO2 nadilazi te ciljeve plaćat će novčanu kaznu, a ta će se sredstva koristiti za dodatno obučavanje radnika koji su pogođeni promjenama u automobilskom sektoru.

Proizvođači automobila također će morati osigurati da vozila s nultim i niskim emisijama – ZLEVs – (električni automobili ili vozila koja emitiraju manje od 50g CO2/km) imaju tržišni udio od 35% u prodaji novih automobila i kombija do 2030. i 20% do 2025.

Pravo testiranje emisija do 2023.

Parlament poziva Europsku komisiju da u roku od dvije godine napravi planove za pravo tesitranje emisija CO2 pomoću prijenosnog uređaja, poput nedavno uvedenog za NOx. Do tada emisije CO2 moraju se mjeriti pomoću podataka o potrošnji goriva automobila. Eurozastupnici dodaju kako ispitivanje stvarnih emisija u vožnji mora biti pokrenuto od 2023. godine.

Društveni utjecaj dekarbonizacije

Zastupnici priznaju da društveno prihvatljiva i pravedna tranzicija prema mobilnosti bez štetnih emisija zahtijeva promjene u cijelom automobilskom lancu vrijednosti, uz moguće negativne društvene utjecaje. EU bi stoga trebala promicati razvoj vještina i preraspodjelu radnika u tom sektoru, posebice u regijama i zajednicama koje su najviše pogođene tranzicijom. Eurozastupnici također pozivaju na pružanje podrške europskoj proizvodnji baterija.

Označavanje i životni vijek emisija

Do kraja 2019. godine, Europska komisija morat će predložiti zakonodavni okvir za pružanje točnih i usporedivih informacija o potrošnji goriva, emisiji CO2 i onečišćujućim tvarima novih automobila.

Životni ciklus emisija

Nakon 2025. godine proizvođači automobila morat će prijaviti životni ciklus emisija CO2 novih automobila stavljenih na tržište, koristeći zajedničku metodologiju.
Izjave

Miriam Dalli (S&D, Malta), izvjestiteljica, izjavila je:

Ponosna sam na dobivanje potpore od strane Europskog parlamenta za smanjenje emisija CO2 od 40% do 2030. godine, kao i na uspješan rezultat. Jednako je važan i cilj od 20% koji se treba ostvariti do 2025. Ovaj zakonodavni prijedlog ne zadržava se samo na smanjenju štetnih emisija i zaštiti okoliša – to je zakon koji će proizvođačima nuditi prave poticaje, poticat će ulaganje u infrastrukturu i on predlaže pravednu tranziciju za radnike.

Idući koraci

Izvještaj je usvojen s 389 glasova za, 239 protiv i 41 suzdržanim glasom. Ministri država članica usvojit će zajednički stav 9. listopada, a pregovori s eurozastupnicima za sporazum o prvom čitanju započet će 10. listopada.

Pozadinske informacije

Promet je jedini glavni sektor u EU gdje emisije stakleničkih plinova i dalje rastu, kažu eurozastupnici. Da bi se ispunile obveze koje su dogovorene tijekom COP21 2015. godine dekarbonizacija cijelog sektora prometa treba se ubrzati na putu prema nultoj emisiji do sredine stoljeća.

Istodobno, globalni automobilski sektor brzo se mijenja, posebno po pitanju elektrifikacije motora. Ukoliko se europski proizvođači automobila kasno uključe u potrebnu tranziciju energije, riskiraju gubitak vodeće uloge, dodaju eurozastupnici.