eu-usa-relationEuropska unija (EU) i SAD trenutačno pregovaraju o sporazumu o trgovini koji se naziva Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP). Cilj mu je poticati razvoj oba gospodarstva olakšavanjem prodaje proizvoda i usluga preko Atlantika – posebno za mala i srednja poduzeća i pritom, naravno, održati, visoku razinu zaštite potrošača, okoliša itd. #TTIP

Glavna uprava za trgovinu Europske komisije otvorila je web stranice na kojima je tijek pregovora dostupan zainteresiranim stranama.

Na raspolaganju je niz dokumenata koji sadrže EU-ove prijedloge pravnih tekstova za Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) o kojemu se pregovara sa SAD-om.

Kako bi dokumenti objavljeni na internetu bili pristupačniji laicima, Komisija je objavila i tzv. vodič za čitatelje, pojmovnik s objašnjenjima termina i kratica te niz informativnih dokumenata u kojima se jednostavnim jezikom objašnjava o čemu je riječ u svakom pojedinom poglavlju TTIP-a i koji su EU-ovi ciljevi u pojedinim područjima.

O TTIP-u – osnove, koristi, pitanja

Deset najvećih zabluda o TTIP-u – brošura

Web-mjesto GU za trgovinu Language icon EN

Tekstovi dostupni na internetuLanguage icon EN

#TTIP