Pozitivni učinci redovite tjelesne aktivnosti su brojni i potvrđeni su recentnim znanstvenim istraživanjima.

Najviše je dokaza o zdravstvenim i psihološkim dobrobitima tjelesne aktivnosti, ali se ističu i društvene, ekonomske i ekološke dobrobiti.  Nažalost, udio nedovoljno tjelesno aktivne populacije je vrlo visok, kako među djecom i mladima, tako i u odraslih osoba.

Prema rezultatima posljednjeg istraživanja u sustavu praćenja javnog mišljenja u zemljama članicama EU (Eurobarometer), 65% osoba starijih od 15 godina u Republici Hrvatskoj vrlo rijetko ili nikada ne vježba, što je više od europskog prosjeka (59%), a prema Europskoj zdravstvenoj anketi provedenoj u Republici Hrvatskoj tijekom 2014. i 2015. godine, samo 23% ispitanika starijih od 15 godina dostiže potrebnu razinu aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta od najmanje 2,5 sata tjedno.

Stoga Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije kroz svoje aktivnosti, programe i projekte, nastoji potaknuti ljude svih generacija na zdravi stil života, koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost.

Projekt “Pješke ili biciklom na posao” organizira s ciljem motivacije radno aktivne populacije  Međimurja na odabir zdravog načina prijevoza uz poticanje ekološke osviještenosti. Naime, brojne su studije potvrdile da pješačenje i vožnja biciklom, kao ekvivalent aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta u trajanju od 150 minuta tjedno, smanjuju rizik ukupne smrtnosti za 10%, a za svaki kilometar vožnje automobilom u okolinu se emitira 170 grama ugljičnog dioksida. Stoga se korištenjem bicikala ili pješačenjem u svrhu transporta čuva okoliš.  

Do sada su, tijekom 9 natjecanja, u projektu „Pješke ili biciklom na posao”, sudjelovale 934 osobe (311 muškaraca i 623 žene) koje su tijekom svih akcija prošle više od 130.000 kilometara. Pod pretpostavkom da se prijavljene osobe inače voze na posao osobnim automobilom, upotrebom bicikla ili pješačenjem, ovom smo akcijom spriječili da 22.100 kilograma ugljičnog dioksida uđe u našu atmosferu.

Sigurni smo da su sudionici iskusili i brojne druge prednosti korištenja bicikla ili pješačenja za putovanje na posao,  pa vjerujemo da će mnogi od njih sudjelovati i ove godine.

Želimo svima puno sreće!

Kako se prijaviti i koja su pravila natjecanja možete pronaći ovdje.