Dok EU razmatra kako se najbolje oporaviti od utjecaja pandemije, zastupnici poručuju da zeleni plan mora biti u središtu svakog paketa za oporavak.

Trenutačna zdravstvena kriza i njezine posljedice i dalje su neposredni prioritet, no Europski parlament također je usredotočen i na strategiju za razdoblje nakon krize.

rezoluciji donesenoj 17. travnja zastupnici su izjavili da EU treba opsežan paket oporavka i obnove u čijem je središtu zeleni plan kako bi se potaknulo gospodarstvo i borba protiv klimatskih promjena.

Utjecaj na emisije ugljika

Tijekom strogih mjera karantene koje se provode diljem Europe onečišćenje zraka smanjeno je zbog smanjenog prometa i drugih gospodarskih aktivnosti. Veliki europski gradovi zabilježili su znatna smanjenja koncentracije dušikova dioksida (NO2), neki i za polovinu.

Zatvaranje ureda, prestanak industrijske aktivnosti i značajno smanjenje putovanja doveli su do smanjenja emisija CO2. U prvom tromjesečju 2020. očekuje se i smanjena potražnja za električnom energijom.

Zbog očekivanog smanjenja potražnje za električnom energijom i industrijske aktivnosti cijena emisijskih jedinica u sustavu trgovanja emisijama EU-a (ETS) smanjila se za 40 posto između sredine veljače i sredine ožujka 2020.

Zakonodavstvo EU-a o klimi

Europski parlament 28. studenog 2019. proglasio je klimatsku krizu i pozvao na usklađivanje cjelokupnog relevantnog zakonodavstva EU-a s ciljem zadržavanja globalnog zatopljenja ispod 1,5 °C.

Komisija je u prosincu predstavila zeleni plan, nakon čega je u ožujku uslijedio prijedlog zakona EU-a o klimi kako bi EU do 2050. postao klimatski neutralan.

Parlament je u siječnju pozvao na ambicioznije ciljeve smanjenja emisija od onih koje je predložila Komisija kako bi se osiguralo da EU može ostvariti taj cilj.

Na sastanku Odbora za okoliš Europskog parlamenta 21. travnja izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans izjavio je da vremenski okvir za Zakon EU-a o klimi ostaje nepromijenjen te je obećao revidirani prijedlog cilja smanjenja za 2030. u rujnu.

Europski parlament i Vijeće ministara moraju odobriti Zakon o klimi prije njegova stupanja na snagu. Parlament želi da EU te ciljeve usvoji znatno prije konferencije UN-a o klimatskim promjenama COP26, koja je zbog pandemije odgođena za 2021. godinu.

Saznajte 10 poteza EU-a u borbi protiv koronavirusa

Daljnje informacije