Uz naše infografike saznajte ključne podatke i posljedice bacanja plastičnog otpada u mora te koje mjere EU poduzima kako bi se količina plastike u morima smanjila.

Posljedice korištenja plastike za jednokratnu upotrebu vidljive su posvuda na morskim obalama i u morima. Plastični otpad sve više zagađuje mora te bi, prema istraživanjima, do 2050. u morima moglo biti više plastike nego riba.

Nova pravila EU-a, koja je 10. listopada izglasao Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) obuhvaćaju top 10 najčešće pronađenih predmeta na europskim morskim obalama i izgubljenu opremu za ribolov. Ove dvije stavke skupa čine 70% otpada u morima.

Ne samo da plastika zagađuje obale, nego i šteti morskim biljkama i životinjama koje se zapliću u veće komade plastike, a manje komade zamijene za hranu što može spriječiti normalno probavljanje hrane te dovesti do trovanja kemikalijama. Plastika ulazi u njihov organizam te u prehrambeni lanac koji uključuje i ljude. Posljedice za ljudsko zdravlje su nepoznate.

Otpad u morima uzrokuje i ekonomske gubitke za sektore i zajednice koje ovise o morima, ali i za proizvođače: samo 5% vrijednosti plastičnih pakiranja ostaje u ekonomiji, dok je ostatak bačen. Ovaj podatak ukazuje na potrebu za više cirkularnim pristupom.

20181011PHT15811_original

Najefektivniji način suočavanja s problemom jest spriječiti dospijeće plastike u mora. Plastični predmeti za jednokratnu upotrebu čine najveću skupinu otpada na morskim obalama, a skoro polovica cjelokupnog otpada u morima su proizvodi poput plastičnog pribora za jelo, plastičnih boca, filtra za duhanske proizvode ili štapića za uši.

20181011PHT15780_original

Jedna od mjera koju izvjestiteljica Frédérique Ries (ALDE, Belgija) u novim pravilima predlaže je potpuna zabrana plastičnih predmeta za koje već postoji dostupna alternativa: štapići za uši, plastični pribor za jelo i tanjuri, slamke i nastavci za balone. Za preostale plastične predmete predložene su sljedeće mjere: smanjenje potrošnje plastičnih posuda za hranu i čaša za piće te obveza pokrivanja troškova gospodarenja otpadom i čišćenja za proizvođače omota, filtra za duhanske proizvode, vlažnih maramica i sl. (takozvana proširena odgovornost proizvođača, EPR). Također predlože ciljeve za sakupljanje otpada. Primjerice, od 90% do 2025. za boce za piće kroz sustave depozita za ambalažu te se zahtjeva označavanje ručnika, vlažnih maramica i balona kako bi se kupce upozorilo na pravilno odlaganje. Uz sve ovo, potrebno je podići svijest o pravilnom odlaganju plastičnog otpada. Mjera koja se tiče opreme za ribolov odnosi se na proizvođače i pokrivanje troškova gospodarenja otpadom iz luka.

Idući koraci

O pravilima će se raspravljati na plenarnoj sjednici 22. listopada, a dan nakon rasprave slijedi glasanje.

Kako se EP bori s plastičnim otpadom:

Plastični otpad u Europi: Više recikliranja, zabrana za mikroplastiku
Priopćenje za javnost