Pobjednici će se dodijeliti diploma i model satelita u mjerilu 1:25 koji će nositi njezino ime.

Ocjenjivački žiri čiji su članovi Lidija Kralj (pomoćnica ministra, Uprava za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Dragan Rosa (znanstvenik, Hrvatsko astronomsko društvo) i Ingeborg Fülepp (umjetnik) odabrao je Nikolinu Rudić kao pobjednicu za Hrvatsku.

Pobjednici će se dodijeliti diploma i model satelita u mjerilu 1:25 koji će nositi njezino ime. U natjecanju su sudjelovala 1544 učenika iz Hrvatske, a neovisni žiri odabrao je pobjednički rad među trideset preodabranih radova. Predodabrani crteži objavit će se na Flickr računu Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Po pobjednicima iz Hrvatske, Norveške i Švicarske nazvat će se satelit iz europskog sustava satelitske navigacije Galileo i stoga će satelit pod nazivom Nikolina postati dio Galilea.

„NATJEČAJ JE BIO SUPER FUN I ODLIČNO ISKUSTVO ZA MENE”

Europska komisija organizirala je ovaj uzbudljivi natječaj za djecu rođenu između 2008. i 2013. koja žive u Hrvatskoj, Norveškoj i Švicarskoj. Iz svake od tih triju zemalja odabran je jedan pobjednik.

Svaki učenik je za sudjelovanje trebao poslati kreativan rad na temu „Snovi o svemiru”. Potaknuli smo maštovitost učenika i prihvaćali radove bez obzira na metode crtanja, bojanja ili slikanja koje su koristili pri njihovoj izradi. Radove su zatim trebali skenirati ili fotografirati i poslati ih pomoću web-mjesta natjecanja.

Natjecanje u crtanju Galileo

Natjecanje u crtanju Galileo održavalo se od 14. studenoga 2019. do 31. siječnja 2020. u Hrvatskoj, Norveškoj i Švicarskoj. Djeca koja žive u tim zemljama bila su potaknuta da sudjeluju u natjecanju

Galileo

Galileo je neovisni globalni navigacijski satelitski sustav Europske unije koji Europi omogućuje vodeće mjesto u razvoju svemirskih tehnologija. Sustav se sastoji od 30 satelita pod europskim civilnim nadzorom. Usluge sustava kompatibilne su i većinom interoperabilne s američkim GPS-om i ruskim GLONASS-om, ali u potpunosti su neovisne o njima. Satelitski sustav ima brojne primjene u području upravljanja prijevozom, traganju i spašavanju, poljoprivredi ili bilo kojoj usluzi koja se temelji na određivanju lokacije.

•    Više pojedinosti o natječaju: www.galileocontest.eu
•    Više pojedinosti o svemirskom programu EU a: https://ec.europa.eu/info/departments/defence-industry-and-space_en
•    Upiti medija: kontakt

Kontekst

Galileo je globalni satelitski navigacijski sustav Europske unije koji pruža vrlo točne podatke o položaju, kao i besplatnu otvorenu uslugu, javno reguliranu uslugu (PRS) za državne korisnike, uslugu traženja i spašavanja (europski doprinos međunarodnom programu za spašavanje Cospas-Sarsat), a uskoro i uslugu visoke točnosti te značajku za autentifikaciju.

Usluge sustava Galileo dostupne su tek od prosinca 2016., ali njima se već koristi velik broj građana. Sustav podržava funkcioniranje brojnih sektora europskog gospodarstva kao što su elektroenergetske mreže, poduzeća za upravljanje flotama, financijske transakcije, rekreativna industrija, pomorski sektor, operacije spašavanja i mirovne misije.

Očekuje se da će sustav uspostavljen u okviru programa Galileo tijekom razdoblja od 20 godina doprinijeti gospodarstvu EU-a u iznosu od oko 90 milijardi eura.

To uključuje izravne prihode za svemirsku industriju i industriju prijemnika te neizravne prihode za društvo kao što su učinkovitiji prometni sustavi, učinkovitije operacije spašavanja itd.