Prijaviti se mogu nacionalni, prekogranični i paneuropski projekti koji promiču bolje uzajamno razumijevanje građana i njihovu užu suradnju, kao i vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima: dostojanstvo, jednakost, solidarnost, pravda, građanska prava i slobode.

Tijekom koronakrize, svaki dan svjedočimo brojnim inicijativama običnih građana koji pomažu svojim prijateljima, susjedima i ostalima kojima je pomoć potrebna. Oni su naši svakodnevni heroji koji provode iznimne projekte u Hrvatskoj i svim ostalim državama Europske unije. Nagrada „Europski građanin za 2020.” je odlična prilika da svi saznamo za njih, da ih ohrabrimo i da još jednom predstavimo temeljnu europsku vrijednost, toliko važnu za vrijeme pandemije: solidarnost.

Nagradu „Europski građanin” Europski parlament dodjeljuje od 2008. godine. Nagrada se u Hrvatskoj, kao državi članici Europske unije, dodjeljuje od 2014. godine, a dobitnici prethodnih godina bavili su se i socijalnom skrbi i integracijom, obrazovanjem, međukulturnim dijalogom, umjetnošću i kulturom, zaštitom okoliša i povijesnim pamćenjem.

Dosadašnji dobitnici su Martina Čuljak s projektom HelpBalkans za pomoć stradalima od poplava velikih razmjera koje su 2014. zadesile područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, potom Hrvatska gorska služba spašavanja (2015.), humanitarna udruga fra Mladen Hrkać koja pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje (2016.), udruga Transplant koja promiče darivanja i presađivanja organa, isusovac Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi (2017.) te Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI), udruga koja okuplja mlade i kreativne ljude (2018.).

Rok za podnošenje prijave (ili nominaciju nekoga drugog) je produljen do 30. lipnja 2020. u 23:59 sati, po briselskom vremenu.

Pobjednici će biti proglašeni u srpnju 2020. i pozvani u Europski parlament na svečanu dodjelu nagrada u studenome.

Dodatne informacije: CitizensPrize@europarl.europa.eu

Prijavite se ili nominirajte ovdje: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EuropeanCitizensPrize

Pravila nagradnog natječaja „Europski građanin”: https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/files/be-heard/prizes/en-citizens-prize-rules.pdf

Internetska stranica nagrade „Europski građanin”: https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/en/be-heard/prizes