Portugal je 1. siječnja 2021. preuzeo rotirajuće predsjedništvo Vijeća usred zdravstvene i gospodarske krize. Koja su očekivanja portugalskih zastupnika u Europskom parlamentu?

Dok se europski građani i dalje suočavaju s dosad neviđenim socioekonomskim posljedicama pandemije COVID-19, Portugal preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a odlučno stavljajući oporavak za prioritet.

Portugalski premijer predstavio je program svojeg predsjedanja na zajedničkoj konferenciji za medije na daljinu s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem, koja je održana 2. prosinca 2020.

S obzirom na trenutačno izazovno razdoblje Portugal je predan promicanju otpornesocijalnezelenedigitalne globalne Europe. Slogan novog predsjedništva glasi “Vrijeme je za ostvarivanje rezultata: pravedan, zeleni i digitalni oporavak”.

Morat će nastaviti rad na nekim od prioriteta prethodnog njemačkog predsjedništva: budućnosti odnosa EU-a i UK-a, napretku u klimatskoj politici EU-a,dugoročnom proračunu EU-a planu EU-a za oporavak od pandemije.

Pitali smo portugalske zastupnike o njihovim očekivanjima i mišljenju o prioritetima koje je predložilo novo predsjedništvo.

Paulo Rangel (EPP) smatra da će dominirati tri prioriteta: „pokretanje fonda za oporavak, strategija za cijepljenje i budući odnosi EU-a i UK-a, bez obzira na postizanje ili izostanak dogovora”. Naglašava važnost socijalnog stupa koji bi se „trebao više usredotočiti na zdravlje” i sastanka na vrhu EU-a i Indije. Dodaje da Konferenciju o budućnosti Europe i nova strategija za Schengen, zajedno s paktom EU-a o migracijama „zaslužuju više pozornosti”.

Carlos Zorrinho (S&D) je rekao da Portugal „povezuje socijalne i klimatske programe s digitalnom tranzicijom kao pokretačima otpornosti i oporavka Europske unije”. Lisabon je predan i repozicioniranju EU-a kao multilateralne sile, osobito putem sastanaka na vrhu s Afrikom i Indijom”, navodi. Govoreći o „većoj nesigurnosti” koju su potaknuli pandemija i Brexit, Zorrinho smatra da je portugalsko predsjedništvo „jedinstvena prilika za EU da ponovno otkrije sebe i svoja temeljna načela”.

Francisco Guerreiro (Zeleni/EFA) napominje da se portugalsko predsjedništvo preklapa s „najvećom globalnom krizom ikad, onom koja se odnosi na sveprisutno uništavanje biološke raznolikosti”. Prema njegovu mišljenju, jedan od najvećih izazova je dovršetak pregovora o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike, koja zadržava velik dio proračuna EU-a. „Ne očekujemo da će doći do strukturnih promjena u zajedničkoj poljoprivrednoj politici kojima se mogu ostvariti Zeleni plan i strategija od polja do stola”, zaključuje.

Marisa Matias (Ljevica) smatra da su „socijalna Europa, zelena tranzicija i digitalna tranzicija ispravni prioriteti i u skladu s izazovima” s kojima se EU trenutačno suočava. Međutim, ističe da „Europa prolazi kroz trenutke duboke podjele” i da se suočava s poteškoćama u pronalaženju rješenja za strukturne izazove. „Sve je manje prilika u kojima se vidi smisao europskog projekta i nijedna se ne može propustiti”, naglašava Matias, dodajući da se nada da se „portugalsko predsjedništvo neće izgubiti iza svojih namjera”.

Portugal započinje s četvrtim predsjedništvom EU-a. Dana 1. siječnja slavi 35 godina od pristupanja EU-u (zajedno sa Španjolskom).

Daljnje informacije