Komisija objavljuje prvi poziv na podnošenje prijedloga u okviru Inovacijskog fonda, jednog od najvećih programa na svijetu za demonstraciju niskougljičnih tehnologija, koji se financira prihodima s dražbe emisijskih jedinica iz sustava EU-a za trgovanje emisijama.

U okviru Inovacijskog fonda financirat će se napredne tehnologije za obnovljivu energiju, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljika. Njime će se potaknuti zeleni oporavak tako što će se otvarati lokalna radna mjesta prilagođena budućim potrebama, čime će se utrti put klimatskoj neutralnosti i utvrditi vodeći položaj Europe u svijetu kad je riječ o tehnologijama.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: Ovaj poziv na podnošenje prijedloga objavljuje se baš u pravi tren. EU će uložiti milijardu eura u perspektivne projekte koji su spremni za tržište, poput čistog vodika ili drugih niskougljičnih rješenja za energetski intenzivne industrije kao što su industrija čelika, cementa i kemikalija. Podupirat ćemo i skladištenje energije, mrežna rješenja te hvatanje i skladištenje ugljika. Ta velika ulaganja pridonijet će ponovnom pokretanju gospodarstva EU-a i uvesti nas u fazu zelenog oporavka nakon kojeg ćemo 2050. postići klimatsku neutralnost.

Za razdoblje 2020. – 2030. iz Inovacijskog fonda dodijelit će se desetak milijardi eura prikupljenih prodajom emisijskih jedinica na dražbi u okviru sustava EU-a za trgovanje emisijama, uz neisplaćene prihode iz prethodnog programa odnosno programa NER 300.

U okviru prvog poziva na podnošenje prijedloga osigurat će se bespovratna sredstva u vrijednosti od milijardu eura za velike projekte u području čistih tehnologija kako bi im se pomoglo da prevladaju rizike povezane s komercijalizacijom i opsežnim demonstracijskim aktivnostima. Ta će potpora otvoriti put za plasiranje nove tehnologije na tržište. Za perspektivne projekte koji još nisu spremni za tržište predviđena su zasebna proračunska sredstva u vrijednosti od osam milijuna eura koja će se upotrijebiti za pomoć pri razvoju projekata.

Poziv na podnošenje prijedloga otvoren je za projekte u prihvatljivim sektorima iz svih država članica EU-a te Islanda i Norveške. Sredstva se mogu kombinirati s drugim inicijativama javnog financiranja poput državnih potpora ili drugih EU-ovih programa financiranja. Projekti će se ocjenjivati prema potencijalu za sprečavanje emisija stakleničkih plinova, inovacijskom potencijalu, financijskoj i tehničkoj zrelosti te potencijalu za proširenje i troškovnu učinkovitost. Rok za podnošenje prijedloga je 29. listopada 2020. Projekti se mogu prijavljivati putem portala EU-a za financiranje i natječaje na kojem su dostupne detaljnije informacije o cijeloj proceduri.

Kontekst

Svrha Inovacijskog fonda je dati pravi financijski poticaj poduzećima i javnim tijelima kako bi već sad ulagala u novu generaciju niskougljičnih tehnologija. Nadalje, poduzeća iz EU-a trebala bi iskoristiti prednost svoje uloge i postati vodeća tehnološka poduzeća na svjetskoj razini.

Inovacijskim fondom upravljat će Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA), a Europska investicijska banka pružat će pomoć za razvoj perspektivnih projekata koji još nisu posve spremni za provedbu.

Više informacija: