Juncker_cop21Europska unija odigrala je ključnu ulogu u postizanju povijesnog sporazuma u Parizu, gdje je 195 zemalja prihvatilo prvi univerzalni, pravno obvezujući globalni dogovor o klimi. Tim ambicioznim i uravnoteženim dogovorom, prvim velikim višestranim sporazumom 21. stoljeća, iznosi se globalni akcijski plan kojim će se svijet odvratiti s puta opasnih klimatskih promjena ograničavanjem globalnog zatopljenja na manje od 2 °C.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: „Svijet je danas ujedinjen u borbi protiv klimatskih promjena. Svijet je danas dobio posljednju priliku da budućim generacijama preda stabilniji svijet, zdraviji planet, pravednija društva i prosperitetnija gospodarstva. Taj čvrsti dogovor usmjerit će svijet prema globalnom prelasku na čiste energije. Taj je dogovor i uspjeh za Europsku uniju. Dugo smo već globalni predvodnik u području klimatske politike, a pariškim se sporazumom naša ambicija sada odražava diljem svijeta. Želim zahvaliti glavnom pregovaraču EU-a povjereniku Miguelu Ariasu Cañeteu i njegovu timu na danonoćnom radu na postizanju tog sporazuma i na održavanju središnje uloge Europske unije tijekom čitavih pregovora. Ponosim se svima vama.“

Povjerenik EU-a za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete dodao je: „Ovaj je sporazum velik dobitak za Europu. No još je važnije reći da je to velik dobitak za globalnu zajednicu. Europa je u Parizu prevodila napore na postizanju ambicioznog i pravno obvezujućeg globalnog dogovora o klimi. Stvarali smo saveze kojima su se drugi pridruživali. Naši glavni ciljevi – određivanje dugoročnog cilja, petogodišnji revizijski ciklusi i transparentnost – uvršteni su u novi sporazum. Sporazumom se ponovno potvrđuje i globalna odlučnost glede daljnje potpore onima kojima je potrebna pomoć. Uspjeli smo. Sada obećanja treba ispuniti. Europa će nastaviti djelovati kao globalni predvodnik u dogovorenom prelasku na niskougljično gospodarstvo.“

Dogovor je kulminacija višegodišnjih napora međunarodne zajednice usmjerenih na postizanje univerzalnog višestranog sporazuma o klimatskim promjenama. EU već godinama gradi široku koaliciju razvijenih zemalja i zemalja u razvoju koje se zalažu za visokoambiciozan pristup, koji je i odredio uspješan ishod konferencije u Parizu. Pariškim sporazumom šalje se jasan signal ulagačima, poduzećima i donositeljima politika da je globalni prijelaz na čiste energije naša stvarnost i da u traženju izvora energije treba napuštati onečišćujuća fosilna goriva. Pariški sporazum o klimatskim promjenama most je između današnjih politika i postizanja neutralnosti emisije stakleničkih plinova prije kraja stoljeća.

Sve pojedinosti dostupne su u priopćenju za medije. Prvu reakciju povjerenika Ariasa Cañetea možete poslušati na servisu EbS.

Photocredit: © European Union 2015