Na jučerašnjoj konferenciji za medije nakon 18. sastanka na vrhu EU-a i Kine predsjednik Juncker izjavio je da je svojim kineskim kolegama prenio ozbiljnu zabrinutost EU-a glede prekomjernih kapaciteta u proizvodnji čelika.

Riječ je o vrlo ozbiljnom problemu za Europu i Europljane koji je u prošlosti prouzročio velike gubitke radnih mjesta u Europi, izjavio je i naglasio da se u rješavanju tog aktualnog problema u Kini moraju primjenjivati tržišna pravila. Kao konkretan rezultat rasprava s kineskim kolegama predsjednik Juncker istaknuo  je da su se dvije strane dogovorile o osnivanju dvostrane radne skupine o čeliku koja će pratiti prekomjerne kapacitete i provjeravati što Kina poduzima na njihovu rješavanju. Riječ je o „nekoj vrsti čelične platforme između Kine i Europske unije kako bi se održale rasprave i pratile odluke vezane uz prekomjernu proizvodnju čelika“, izjavio je predsjednik. Kada je riječ o statusu tržišnog gospodarstva, predsjednik Juncker istaknuo je da će se EU pridržavati svojih međunarodnih obveza te da radi na izradi procjene učinka posljedica na sve države članice EU-a. Komisija će donijeti odluku tek nakon dovršetka tog postupka.

Sastanak na vrhu između EU-a i Kine održava se tek nekoliko tjedana nakon što su Europska komisija i visoka predstavnica donijele Zajedničku komunikaciju o elementima nove strategije EU-a za Kinu.

Izjave predsjednika Junckera s konferencije za medije te sastanka na vrhu EU-a i Kine dostupne su na internetu.

Photocredit: © European Union , 2016   /   Photo: Olli Geibel