151116ec2-detailPredsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uoči sastanka na vrhu skupine G20 koji se 15. i 16. studenog održava u turskom gradu Antalyji, održali su zajedničku konferenciju za medije na kojoj su osudili brutalne napade u Parizu. Predsjednik Juncker u tom je kontekstu pozvao na globalni odgovor na izbjegličku krizu te upozorio čelnike okupljene u Antalyji da napadi u Parizu ne smiju odvratiti države od zaštite i premještanja izbjeglica na njihovim teritorijima. Zatim je istaknuo važnost provedbe poreznih reformi i postizanja zakonski obvezujućeg dogovora o klimi na pariškoj konferenciji u prosincu. Transkript konferencije za medije dostupan je ovdje.

Čelnici su jučer razgovarali o razvoju i klimatskim promjenama, globalnom gospodarstvu, strategijama ulaganja i zapošljavanja te borbi protiv terorizma i izbjegličkoj krizi. Na marginama sastanka na vrhu predsjednik Juncker održao je dvostrane sastanke s japanskim premijerom Shinzōm Abeom i indijskim premijerom Narendrom Modijem. Zajedno s predsjednikom Tuskom održao je i razgovor s australskim premijerom Malcolmom Turnbullom, nakon kojeg su obje strane pozdravile finalizaciju pregovora o Okvirnom sporazumu između EU-a i Australije te se dogovorile da će pokrenuti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini. Cijela izjava nakon razgovora između EU-a i Australije dostupna je ovdje.

Danas će se razgovori na sastanku na vrhu skupine G20 usredotočiti na financijske propise, međunarodne porezne i antikorupcijske politike, trgovinu, energetiku i pripreme za kinesko predsjedanje skupinom G20 sljedeće godine. Zaključci čelnika bit će objavljeni po donošenju. Predsjednik Juncker i predsjednik Tusk održat će u 15.30 (16.30 po lokalnom vremenu) dvostrani sastanak s predsjednikom Erdoganom, na kojemu će istaknuto mjesto imati izbjeglička kriza.

Svi materijali za medije vezani uz sastanak na vrhu skupine G20 dostupni su ovdje.

Photocredit: © European Union, 2015