Predsjednik Komisije Juncker jučer je na zajedničkoj konferenciji za medije na kraju sastanku Europskog vijeća izrazio zadovoljstvo da je Europsko vijeće opet u potpunosti poduprlo političke prioritete Komisije, posebno povezane s radnim mjestima, rastom i ulaganjima.

Pozdravio je i brzo postizanje političkog sporazuma o uspostavi Europske granične i obalne straže i pozvao Europski parlament i Vijeće da je što prije službeno konačno odobre.

Odao je priznanje nizozemskom Predsjedništvu Vijeća EU-a i izvrsnoj međuinstitucijskoj suradnji.

U potpunosti je podržao novu globalnu strategiju EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku koju je predstavila visoka predstavnica / potpredsjednica Mogherini.

Objasnio je i zašto Komisija na temelju svoje pravne analize smatra da se trgovinski sporazum između EU-a i Kanade (CETA) odnosi  na “EU kao cjelinu”.

Uzeo je u obzir želju većine čelnika da bi ga se trebalo smatrati mješovitim sporazumom, što podrazumijeva nacionalnu ratifikaciju, i objavio da će Komisija na to odgovoriti sljedećih dana.

Kad je riječ o transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP), sa zadovoljstvom je primio vijest da Europsko vijeće želi da Komisija nastavi pregovore.

Na upit novinara o razlogu negativnog ishoda referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini predsjednik Juncker ocijenio je da „ako godinama govorite da nešto ne valja s Europskom unijom (…), ne bi vas trebalo iznenaditi ako vam birači povjeruju”.

Ustrajao je na tome da sljedeći britanski premijer što prije službeno obavijesti o povlačenju iz Europske unije prema članku 50., u skladu sa zajedničkom izjavom predsjednikâ četiriju institucija EU-a od prošlog petka.

Prije te službene obavijesti neće biti ni službenih ni neslužbenih pregovora s Ujedinjenom Kraljevinom, ponovio je predsjednik Juncker, a takve je pisane upute već dao članovima Kolegija i višem osoblju Komisije.

Ponovio je da ga je ražalostio ishod referenduma, ali i da sad svi trebaju postupati u skladu s njim.

Na konferenciji za medije s predsjednikom Tuskom održanoj nakon današnjeg sastanka čelnika država ili vlada EU-27 predsjednik Juncker izjavio je da je usuglašeno da neće biti slobodnog pristupa unutarnjem tržištu bez preuzimanja obveza: „Oni koji imaju pristup moraju primijeniti sve naše slobode bez iznimke i bez razlike.”

Predsjednik Juncker potom je dodao da, iako su u EU-u potrebne daljnje reforme, one nisu dopuna već učinjenom ni u suprotnosti s tim, pozivajući se na zaključke Europskog vijeća u kojima se navode strateški plan Vijeća i deset prioriteta Komisije sadržanih u tom planu.

Izjavio je: „Bit je u ubrzavanju reformi, a ne u njihovu dodavanju već postojećima.” Obje su konferencije za medije dostupne na servisu EBS.

Zaključci Europskog vijeća, 28. lipnja 2016. 

Photocredit: © European Union , 2016   /  Source: EC – Audiovisual Service