JunckerPredsjednik Jean-Claude Juncker jučer je pred Europskim parlamentom u Strasbourgu održao svoj prvi govor o stanju u Uniji.

Predsjednik Juncker naglasak je stavio na velike izazove kao što su izbjeglička kriza, budućnost eura i vanjska politika. U svom je govoru iznio svoju političku viziju budućnosti EU-a te glavne elemente koji će odrediti pripremu Programa rada Komisije za 2016. i naredne godine. Predsjednik Juncker iznio je i prijedlog koji je Komisija danas donijela o premještanju još 120 000 izbjeglica iz Italije, Grčke i Mađarske. Dio je to sveobuhvatnog paketa mjera usmjerenog na rješavanje izbjegličke krize. Paket obuhvaća popis sigurnih zemalja porijekla, priručnik o povratku i trajni mehanizam premještanja. Nakon predsjednikova govora uslijedila je plenarna rasprava.

Godišnji govor o stanju u Uniji uveden je Lisabonskim ugovorom 2009., a predstavlja priliku za predsjednika Komisije da iznese svoja gledišta. Govor ujedno služi i kao pokretač konzultacija s Parlamentom i Vijećem o programu rada Komisije te je važan element u strukturiranom dijalogu između Europske komisije i Europskog parlamenta.

Cijeli tekst govora trenutno je dostupan na engleskom, francuskom i njemačkom. Verzija na hrvatskom i ostalim jezicima bit će objavljena naknadno.

 Pogledajte prijenos cijelog govora.

Photocredit: © European Union 2015 – EC,Photo : Leguerre Johanna