Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka svake godine kako bi se skrenula pozornost ljudi diljem svijeta na važnost očuvanja vode za piće. Obilježavanje Svjetskog dana voda prihvaćeno je na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju koja je održana 1992. godine u Rio de Janeiru, u Brazilu.

Informacijski centar Europe Direct Čakovec u suradnji s Međimurskom Sportskom Mrežom organizira virtualno trčanje od 5 km ili bicikliranje od 15 km kako bi i na lokalnoj razini obilježili ovaj značajan datum te navedenom aktivnošću doprli do što većeg broja ljudi, istaknuvši pitku vodu kao osnovni element potreban za život. Također, u sklopu našeg virtualnog događaja, obilježavamo uspješan završetak projekta Međimurske prirode – Jave ustanove za zaštitu prirode „Med dvemi vodami“, čiji djelatnici međimursku prirodnu baštinu kao osnovni zadatak i uz nesebično zalaganje, trud i ljubav svih dionika, čuvaju od zaborava.

Zadatak je jednostavan, svoje sudjelovanje možete od 1. te zaključno do 7. ožujka 2021. godine te odabirom aktivnosti, istu izvršiti u periodu od 13. 3.  do 21. 3.  Naravno, obzirom da je događaj virtualan, očekujemo fotografije aktivnosti na društvenim mrežama, obavezno uz neku od međimurskih voda, potočića, bara J. Za Vaš trud, prijavu i objavu fotografije, a nije na odmet i taggiranje EDIC-a i Međimurske Sportske Mreže, darivat ćemo Vas promotivnom majicom.

Svi prijavljeni sudionici dobivaju mogućnost besplatno obići Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, uz stručno vodstvo djelatnika, na datum 17. ožujka 2021. godine od 16:00 do 17:00 sati. (Svoj dolazak obavezno najaviti na e-mail: medjimurska.priroda@gmail.com) Oni naglašenog istraživačkog duha mogu prošetati, potrčati ili biciklirati poučnom stazom Svetomartinska Mura ili prošetati Matulovim gruntom u Frkanovcu.

Oni najbrži bit će nagrađeni vrijednim nagradama dok ćemo sve rezultate objaviti na društvenim mrežama.

Radujemo se Vašem sudjelovanju, prijavama i fotografijama,  kojima i u ovo izazovno vrijeme obilježavamo važne datume, ovog puta Svjetski dan voda te skrećemo pažnju na važnost pitke vode kao neprocjenjivog  bogatstva koje moramo čuvati i brinuti o njemu, ali i značaj tjelesne aktivnosti kao temeljne za zdrav, dug i kvalitetan život koji Informacijski centar Europe Direct Čakovec promovira u mnogim svojim događanjima.

UPUTE SUDIONICIMA:

  1. Prijavite se na trčanje ili bicikliranje – tinyurl.com/prijave-virtualka (sudjelovanje je potpuno besplatno) – od 01.03. do 07.03. (limitirano na 200 sudionika)
  2. Imate tjedan dana da iskoristite jedna dan za odabranu aktivnost, da nam pošaljete rezultat (screenshot Vaše omiljene aplikacije) i Vašu fotografiju OBAVEZNO POKRAJ VODE (tekućica, stajačica, potok, bara, nije bitno) na virtualka@msm.hr   od 13.03. do 21.03.
  3. Slike ćemo objavljivati na našim društvenim mrežama
  4. Svi sudionici koji su se prijavili putem obrasca i poslali nam fotografije dobivaju prigodnu majicu virtualne utrke na svoju adresu, a najbolji dobivaju i nagrade