Europsko se gospodarstvo oporavlja već petu godinu zaredom, a počele su se oporavljati i sve države članice EU-a. Očekuje se da će se taj oporavak ove i sljedeće godine nastaviti uglavnom ustaljenim tempom.

Europska komisija je objavila proljetnu prognozu prema kojoj očekuje da će BDP europodručja 2017. porasti za 1,7 %, a 2018. za 1,8 % (prema zimskoj prognozi 1,6 % i 1,8 %). U cijelom EU-u rast BDP-a trebao bi 2017. i 2018. ostati jednak, odnosno 1,9 % (prema zimskoj prognozi 1,8 %).

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog te za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: Prema današnjoj gospodarskoj prognozi rast u EU-u jača, a nezaposlenost se i dalje smanjuje. No situacija u pojedinačnim državama članicama vrlo je različita te su gospodarstva u kojima su provedene ambicioznije strukturne reforme uspješnija od drugih. Za ponovnu uspostavu ravnoteže trebaju nam odlučne reforme u cijeloj Europi, od otvaranja naših tržišta proizvoda i usluga do modernizacije tržišta rada i sustava socijalne skrbi. U doba demografskih i tehnoloških promjena i naša se gospodarstva moraju razvijati kako bi građanima pružila više mogućnosti i bolji životni standard.

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: Europa već petu godinu zaredom bilježi rast, potkrijepljen prilagodljivom monetarnom politikom, većim povjerenjem poduzeća i potrošača te poboljšanjem svjetske trgovine. Dobra je vijest i to da je velika neizvjesnost kojoj smo svjedočili proteklih dvanaest mjeseci možda konačno na izmaku. No oporavak europodručja u pogledu zapošljavanja i ulaganja i dalje je neujednačen. Uklanjanje uzroka tih razlika glavni je izazov s kojim ćemo se suočavati sljedećih mjeseci i godina.

  • očekuje se ubrzanje globalnog rasta
  • privremeni porast ukupne stope inflacije
  • smanjenje osobne potrošnje zbog inflacije, a ulaganja ostaju stabilna
  • nezaposlenost i dalje pada
  • poboljšava se stanje javnih financija
  • rizici za prognozu su uravnoteženiji, ali još uvijek povećani