Predsjednica Ursula von der Leyen je tijekom konferencije za medije na 100. dan mandata predstavila glavne izazove s kojima je suočena Komisija.

Komisija se trenutačno bavi novim i hitnim prioritetima kao što su stanje na grčko-turskoj granici i epidemija covida-19. Istovremeno predano radi na dvostrukoj inicijativi s ciljem ostvarenja zelene i digitalne Europe. Večeras se predsjednica sastaje s turskim predsjednikom Erdoğanom kako bi raspravili o okončanju pritiska na vanjske granice EU-a. Komisija također koordinira napore na razini EU-a kako bi se pomoglo maloljetnicima bez nadzora na grčkim otocima.

U pogledu izbijanja covida-19, Komisijin tim za odgovor surađuje s državama članicama na područjima pripravnosti, procjene rizika, zajedničke nabave i financiranja istraživanja u području dijagnostike, liječenja te cjepiva. S obzirom na te nove prioritete predsjednica je naglasila potrebu za brzim postizanjem dogovora o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a.

Kad je riječ o dvostrukoj inicijativi, Komisija je tijekom prvih 100 dana prešla s riječi na djela. Europskim zelenim planom poslana je jasna poruka, a europskim zakonom o klimi zadan je ambiciozan cilj da do 2050. postanemo prvi klimatski neutralan kontinent.

U digitalnom području Komisija je pokrenula ključne inicijative kao što su zajedničko stajalište o rizicima povezanim s uvođenjem 5G mreža, Bijela knjiga o umjetnoj inteligenciji i podatkovna strategija.

Uvodni govor predsjednice s konferencije za medije uskoro će biti dostupan ovdje. Priopćenje za medije i informativni članci dostupni su i na internetu, kao i komentar predsjednice von der Leyen: „Brzim korakom prema trajnim promjenama: nova europska generacija”.

Photocredit: © European Union, 2020, Photographer: Etienne Ansotte, Source: EC – Audiovisual Service