Došlo je ljeto, vrijeme kada brojni Europljani putuju u toplije krajeve. No, što ako nešto s letom ili vlakom ne ide po planu? Upoznajte se sa svojim pravima.

Pravila Europske unije su uvedena kako bi osigurala harmoniziranu zaštitu za putnike, bilo da se radi o prijevozu zrakoplovom, vlakom, autobusom ili brodom. Stoga, u slučaju otkazanog putovanja, prijevoznici moraju putnicima omogućiti obrok, smještaj, povrat novca ili kompenzaciju, s tim da putnici s poteškoćama u kretanju imaju pravo na posebnu brigu. Također, prijevoznici više ne mogu naplaćivati skuplje karte na osnovu nacionalnosti ili mjesta prodaje karata.

Zračni prijevoz

Kako bi se zaštitili putnici u slučaju odgode i otkazivanja leta ili izgubljene prtljage – tu su prava putnika u zračnom prijevozu.

Zastupnici su prije nekoliko godina uveli pravila za zrakoplovne kompanije prema kojima su one dužne, u slučaju otkazivanja leta, putnicima omogućiti pomoć, hranu i pristup telefonu, smještaj i odštetu. Najveća je odšteta za kašnjenje letova dužih od 3 500 km: 600 eura. „Izvanredne okolnosti“ u kojima se ograničava pravo na kompenzaciju ograničene su samo na okolnosti koje su izvan kontrole zrakoplovnih kompanija, kao što je, primjerice, loše vrijeme ili politička nestabilnost.

Let ≤ 1 500 kmLet 1 500-3 500km
Let u EU-u ≥ 1 500 km
Let ≥ 3 500
250 eura400 eura600 eura

Više o uvjetima isplate odštete pronađite na stranicama Vaša Europa.

Upoznajte se sa svojim pravima i uživajte bezbrižno u ljetnim praznicima.

Daljnje informacije