ri2020_2-e1458728208499Odbor za odabir sastavljen od neovisnih stručnjaka koji je ocjenjivao hrvatske gradove kandidirane za status europske prijestolnice kulture za 2020. preporučio je da se ta titula dodijeli Rijeci. Nakon prvog kruga odabira u svibnju 2015. u završni krug ušla su još tri grada: Dubrovnik, Osijek i Pula. Očekuje se da će nadležna hrvatska tijela Rijeci službeno dodijeliti titulu tijekom sljedećih mjeseci.
Proglašenje europskih prijestolnica kulture pokrenuto je 1985. na inicijativu tadašnje grčke ministrice kulture Meline Mercouri, a otad je preraslo u jedan od najambicioznijih kulturnih projekata u Europi te postalo jedno od najpoznatijih – i najomiljenijih – djelovanja Europske unije.

Izvorni motivi za pokretanje projekta danas su važniji no ikad. Cilj mu je Europljanima pružiti priliku da bolje upoznaju kulturu drugih Europljana, da stupe u međukulturalni dijalog te da uživaju u zajedničkoj povijesti i vrijednostima: drugim riječima, da dožive osjećaj pripadnosti istoj europskoj zajednici.

Tibor Navracsics, europski povjerenik zadužen za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: „Hrvatska je najnovija članica Europske unije, kojoj je pristupila u srpnju 2013., a ovo će biti prva europska prijestolnica kulture u toj zemlji, zbog čega će ne samo pobjednički grad, već i cijela Hrvatska biti u središtu europske pozornosti. Danas iskreno čestitam Rijeci na uspješnoj kandidaturi. Natjecanje je bilo vrlo intenzivno, a izbor je s devet početnih kandidata prošlog proljeća sužen na njih četiri. Velik broj sudionika dokaz je dugoročne atraktivnosti tog djelovanja Europske unije. Siguran sam da će Rijeka posjetiteljima iz Europe i cijelog svijeta pružiti priliku da upoznaju ne samo grad i njegove kulturne tekovine, već i kulturnu raznolikost i zajedničke vrijednosti EU-a. Uvjeren sam da će titula Rijeci i okolnim područjima donijeti velike dugoročne kulturne, gospodarske i društvene koristi, kao što je to bio slučaj i s mnogim dosadašnjim europskim prijestolnicama kulture.“

Nakon ovogodišnjih europskih prijestolnica kulture, Wrocława (Poljska) i Donostije-San Sebastiána (Španjolska), 2017. na redu su Aarhus (Danska) i Pafos (Cipar), 2018. Leeuwarden (Nizozemska) i Valletta (Malta) te 2019. Matera (Italija) i Plovdiv (Bugarska).

Dodatne informacije:

Kreativna Europa: prijelstolnica kulture

Europska komisija: kultura

Web-mjesto: Rijeka 2020 – Port of Diversity