U Tokiju je 17. srpnja održan 25. sastanak na vrhu EU-a i Japana. Na njemu su čelnici potpisali dva povijesna sporazuma: Sporazum o strateškom partnerstvu i Sporazum o gospodarskom partnerstvu, kojima će se znatno unaprijediti bilateralni odnosi.

Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, i Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, predstavljali su Europsku uniju na sastanku na vrhu. Japan je predstavljao predsjednik vlade Shinzo Abe. Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, također je sudjelovao na sastanku. Čelnici EU-a izrazili su sućut zbog poplava i odrona tla u zapadnom Japanu te su predsjedniku japanske vlade ponudili svu potrebnu pomoć.

Ovo je povijesni trenutak za naše dugotrajno partnerstvo, rekao je predsjednik Jean-Claude Juncker. Današnje potpisivanje Sporazuma o gospodarskom partnerstvu EU-a i Japana presudni je trenutak za svjetsku trgovinu. Izrazito me raduje da smo potpisali i prvi Sporazum o strateškom partnerstvu kojim ćemo našu suradnju podići na novu razinu. Učinak Sporazuma o gospodarskom partnerstvu seže mnogo šire od naših granica. Zajednički šaljemo poruku o budućnosti slobodne i pravedne trgovine. S pomoću suradnje jači smo i uspješniji te drugima svojim primjerom pokazujemo da je trgovina više od carina i prepreka. Nju čine vrijednosti, načela i rješenja u korist svih. Čvrsto smo uvjereni da protekcionizam nema ništa zajedničko sa zaštitom kao ni unilateralizam s unijom.

Dostupni su  cijelo priopćenje za medije o potpisivanju Sporazuma o gospodarskom partnerstvu i informativni članak o njemu. Na internetu su dostupni cijela izjava o dogovoru o uzajamnoj primjerenosti povjerenice Jourove i Haruhija Kumazawe, japanskog povjerenika za zaštitu osobnih podataka, povezano priopćenje za medije i detaljna obavijest.