Čelnici EU-a sastali su se 25. ožujka u Rimu kako bi proslavili šezdesetu obljetnicu Ugovorâ iz Rima, koji su potpisani na taj dan 1957. godine.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker sudjelovao je na sastanku na vrhu u Rimu, gdje se organizira niz događanja kojima se obilježava obljetnica i poziva na razmatranje zajedničke budućnosti Europe. Obljetnica je prilika da se osvrnemo na zajednička postignuća i razgovaramo o budućnosti EU-a s 27 članica.

Nakon predstavljanja Komisijine Bijele knjige o budućnosti Europe očekuje se da će čelnici EU-a donijeti Rimsku deklaraciju, u kojoj će se iznijeti dosadašnja postignuća Unije, izazovi s kojima je suočena te obećanje o radu na jedinstvu 27 članica i jačanju zajedničkih djelovanja u ključnim područjima politika na dobrobit europskih građana.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: „Naši roditelji i njihovi roditelji prije njih utemeljili su ovu Uniju s jednom zajedničkom vizijom: nikad više rat. Čvrsto su vjerovali da nas uklanjanje prepreka i međusobna suradnja – a ne međusobno potkopavanje – sve zajedno čine jačima. Povijest je pokazala da su bili u pravu. Tijekom proteklih šezdeset godina vrijednosti na kojima je ova Unija izgrađena nisu se promijenile: mir, sloboda, tolerancija, solidarnost i vladavina prava povezuju nas i ujedinjuju. Ne smijemo ih uzimati zdravo za gotovo, već se za njih moramo boriti svaki dan. Naša demokracija, naša raznolikost te naš neovisan i slobodan tisak stupovi su europske snage – nijedna osoba ni institucija nije iznad zakona. Europska unija promijenila je naš život nabolje. Moramo se pobrinuti da tako bude i onima koji dolaze nakon nas. Zasad, svi putovi vode u Rim. Nakon Rima i u ma kojem obliku dalje se može samo jednim putem: putem europskog jedinstva.

Komisija će tijekom sljedećih mjeseci s Europskim parlamentom i državama članicama organizirati javne rasprave i internetska savjetovanja kako bi europski građani mogli iznijeti i podijeliti svoja stajališta putem predstavništava Europske komisije u državama članicama i posebnog web-mjesta koje će biti pokrenuto 25. ožujka.

Dodatne informacije o inicijativama povezanima s Bijelom knjigom dostupne su na ovoj vremenskoj crti. Razni audiovizualni materijali, uključujući šezdeset videosvjedočanstava građana iz cijele Europe, dostupni su ovdje. Građani svoje profilne slike na društvenim medijima mogu ažurirati twibbonom s oznakom EU60 ili pak složiti vlastitu prigodnu origami-golubicu.