owen-going-to-school-for-the-first-time-cropped (1)Europska unija vodi program izgradnje škola u udaljenim dijelovima Zambije. Obrazovanje se ne sastoji samo od učenja računanja i čitanja, već i od učenja o higijeni i poštovanju ljudskih prava u svakodnevnom životu. Donatori osiguravaju alate. Stanovnici sela pobrinut će se za ostalo.

Četvrtina Afrikanaca nema ni osnovno obrazovanje jer u mnogim udaljenim selima nema škola. Zambija ni po čemu nije iznimka. Iako se Ustavom propisuje pravo na opće obrazovanje, mnoga su djeca prisiljena napustiti školu kako bi pomagala obiteljima. Više od devet milijuna EUR odobreno je za potporu obrazovnim projektima u Zambiji u razdoblju od 2012. do 2018. Dodjelom dodatnih bespovratnih sredstava, iz fondova EU-a osigurat će se potpora za oko 450 obrazovnih projekata kojima upravlja zajednica. Procjenjuje se da će oko 4200 djece imati koristi od potpore EU-a radu škola u zajednici, među njima i puno djevojčica. Program vode EU, nizozemska nevladina organizacija Help a Child i lokalna nevladina organizacija Reformed Open Community Schools in Zambia

Priču o Owenu iz Itende koju čini sedamdesetak malih okruglih koliba od glinenih opeka i trave i njegovoj školi pročitajte ovdje.

Izvor: EYD2015  

Photo Credit: © European Union, 1995-2015