Slovačka vlada u četvrtak je prihvatila program slovačkog predsjedanja Vijećem EU-a koji kao prioritete postavlja gospodarsko jačanje Europe, jedinstveno tržšte, pitanje migracije i globalnu ulogu EU-a. Slovačka će od 1. srpnja do 31. prosinca predsjedati Vijećem Europske unije.

Četiri su prioriteta programa slovačkog predsjedanja:

  • Ekonomski jaka Europa: Usredotočiti će se na inicijative koje pomažu stvoriti prikladno okruženje za ulaganja i za daljnji razvoj Unije. Povoljno okruženje je ključni preduvjet za razvoj i implementaciju objedinjavanja europskih projekata, koji su temeljni elementi suvremenog jedinstvenog tržišta.
  • Moderno jedinstveno tržište: Jedinstveno tržište se smatra najvećim uspjehom Europske unije. Vizija slovačkog Predsjedništvo je, dakle, i dalje razvijati objedinjene projekte, kao što su energetska unija ili jedinstveno digitalno  tržište.
  • Održiva migracijska i azilantska politika: Sadašnja migracija kriza stavlja ogroman pritisak na vanjske granice EU-a, i na sustave azila u državama članicama. Slovačko Predsjedništvo stoga nastoji potaknuti Uniju da razvije održive migracije politike i politke azila.
  • Globalna uloga Europe: Cilj je ojačati poziciju Unije u svijetu.

Tri principa 

Prioritetne teme koje će biti na čelu slovačkog Predsjedništva su vođene trima međusobno povezanim načelima:

  • Postizanje konkretnih rezultata – cilj je pokazati građanima EU-a da zajednički europski projekti imaju praktični utjecaj na poboljšanje kvalitete njihova života;
  • Prevladavanje fragmentacije – nastojati će postići rezultate koji pomažu boljem povezivanju država članica unutar jedinstvenog tržišta;
  • Fokusiranje na građane – sposobnost dostavljanja određenih rezultata i prevladavanje razdvajanja je ključ za približavanje Unije građanima. Slovačko Predsjedništvo ima za cilj vraćanje povjerenja građana u zajednički europski projekt.

Cijeli program slovačkog predsjedanja možete pronaći ovdje.

13533146_10154422603282275_8518198112928377808_n

Predsjedništvo Vijeća EU-a – Rotirajuće predsjedništvo

Predsjedanje Vijećem rotira među državama članicama EU-a svakih šest mjeseci. Za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću i tako pomaže osigurati kontinuitet rada EU-a u Vijeću.

Države članice koje obnašaju dužnost predsjedanja blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom „trio”. Taj je sustav uveden Ugovorom iz Lisabona iz 2009. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe.

Sadašnji trio čine predsjedništvo Nizozemske, Slovačke i Malte.

Više o predsjedanjem Vijećem EU-a pročitajte ovdje.

Photocredit: copyright Predstavništvo EK u Slovačkoj