WTO1-656x365Europska unija, Sjedinjene Američke Države, Kina i velika većina članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koje su sudjelovale u pregovorima dogovorile su ukidanje carina na 201 visokotehnološki proizvod. Produljenje Sporazuma o informacijskoj tehnologiji (ITA) iz 1996. najveći je WTO-ov dogovor o smanjenju carina u gotovo dva desetljeća. Tehnološki divovi poput General Electrica, Intela, Texas Instrumentsa, Microsofta i Nintenda, među onima su koji očekuju najveće koristi od toga sporazuma.

Europska unija pokrenula je sporazum i posredovala u njegovu dogovaranju, a od njega će koristi imati i potrošači i poduzeća jer će se ukinuti carine na niz proizvoda, uključujući medicinsku opremu, videoigre i konzole, kućne stereosustave, slušalice, Blue-Ray/DVR reproduktore, poluvodiče i GPS uređaje. Ukupno gledano, sporazumom će biti obuhvaćena globalna trgovina u vrijednosti od jednog bilijuna eura, što je gotovo 90 posto svjetske trgovine predmetnim proizvodima.

Generalni direktor WTO-a Roberto Azevedo izjavio je u priopćenju kako je “sporazum prekretnica. Vrijednost godišnjeg trgovanja s ovim proizvodima je procjenjena na 1,3 trilijuna dolara i čini otprilike 7 posto od ukupne trgovine. Ono je veće od globalnih tržišta autoindustrije ili trgovine tekstilom, odjećom, željezom i čelikom zajedno.”

Dodao je i da će ukidanje carina ovog razmjera imati ogroman utjecaj jer će omogućiti niže cijene – uključujući i ostale sektore koji koriste IT proizvode u svojem poslovanju – stvorit će nova radna mjesta i pozitivno utjecati na rast BDP-a diljem svijeta.

Ukidanje carina započinje 2016. godine, a implementacija nove regulacije trajat će tri godine. Do kraja listopada ove godine svaka zemlja članica mora podnijeti raspored WTO-u prema kojem će provesti novu regulaciju.

Cijelo priopćenje za medije.

Izvor: European CommissionTelegram.hr