Europska komisija osigurat će iz EU-ova proračuna za poljoprivredu sredstva u iznosu od 172,5 milijuna € za promicanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU-a u Europi i diljem svijeta.

U sljedeće tri godine pokrenut će se 79 kampanja koje će se odnositi na brojne proizvode kao što su mliječni proizvodi, masline i maslinovo ulje te voće i povrće.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je:„Europa je u svijetu poznata po visokokvalitetnim prehrambenim proizvodima i svojoj kulinarskoj baštini. Proizvođači iz EU-a mogu računati na potporu Komisije EU-a u širenju glasa o europskim visokokvalitetnim proizvodima u Europi i izvan nje. S ciljem otvaranja novih tržišta za naše proizvode posjetio sam više zemalja diljem svijeta, primjerice Kinu, Japan, Meksiko i Kolumbiju. Pred nama je velik potencijal.”

Programi su osmišljeni kako bi se proizvođačima poljoprivredno-prehrambenog sektora EU-a pomoglo u informiranju o kvaliteti vlastitih proizvoda i to u cilju promicanja tih proizvoda unutar EU-a i otvaranja novih tržišta. Usmjereni su na niz prioriteta kao što je isticanje kvalitete europske hrane s oznakama zemljopisnog podrijetla ili europske hrane proizvedene metodama ekološke proizvodnje.

Od 79 odobrenih programa njih je 48 bilo usmjereno na zemlje koje nisu članice EU-a. K tome, određeni sektori proizvoda znatno su zastupljeni, na primjer 23 programa namijenjeno je sektoru voća i povrća, dok ostali sektori obuhvaćaju sir i mliječne proizvode.

Ove je godine ukupno 97 milijuna EUR dodijeljeno „jednostavnim programima promidžbe”, koje je podnijela jedna ili više organizacija predlagateljica iz iste države članice. Dodatnih 75,5 milijuna EUR dodijeljeno je „programima u kojima sudjeluje više korisnika”, odnosno onima koje podnose barem dvije organizacije predlagateljice iz najmanje dvije države članice ili jedna europska organizacija ili više njih. Odabrani programi obuhvaćaju podnositelje zahtjeva iz 19 država članica.

Kontekst

Zahtjev za sredstva u okviru poziva na podnošenje prijedloga objavljenog u siječnju 2018. mogle su podnijeti razne organizacije, primjerice trgovinske organizacije i organizacije proizvođača te tijela poljoprivredno-prehrambenog sektora koja su odgovorna za aktivnosti promidžbe. Izvršna agencija za potrošače, zdravlje, poljoprivredu i hranu (CHAFEA) zatim je uz pomoć vanjskih stručnjaka ocijenila te prijedloge i uspostavila ljestvicu njihova poretka.

Više informacija

Popis prihvaćenih prijedloga

EU-ova politika promidžbe poljoprivrednih proizvoda