U godišnjoj raspravi o stanju Europske unije zastupnici su ispitivali predsjednicu Komisije von der Leyen o najhitnijim izazovima EU-a.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen započela je svoj drugi govor o stanju Europske unije ističući da smo u najvećoj svjetskoj zdravstvenoj krizi u posljednjih sto godina, najdubljoj svjetskoj gospodarskoj krizi desetljeća i najozbiljnijoj planetarnoj krizi svih vremena “odabrali proći kroz to zajedno. Kao jedna Europa. I možemo biti ponosni na to.” Naglasila je da je Europa među svjetskim predvodnicima u stopama cijepljenja, dok istovremeno dijeli polovinu svoje proizvodnje cjepiva s ostatkom svijeta. Sada je prioritet ubrzati cijepljenje u svijetu, nastaviti ulagati napore u Europi i dobro se pripremiti za buduće pandemije.

Govoreći o budućnosti, napomenula je da je digitalno pitanje „biti ili ne biti“ i najavila novi europski zakon o poluvodičima, kojim bi se objedinili vrhunski europski kapaciteti za istraživanje, dizajn i testiranje te koordinirala ulaganja na razini EU-a i na nacionalnoj razini. U pogledu klimatskih promjena von der Leyen jasno je izjavila da “budući da ih je izazvao čovjek, možemo nešto učiniti u vezi s time”. Naglasila je da je zelenim planom EU bio prvo veliko gospodarstvo koje je predstavilo sveobuhvatno zakonodavstvo u tom području i obećala da će povećati potporu zemljama u razvoju udvostručivanjem vanjskog financiranja za biološku raznolikost, čime je obećala dodatne 4 milijarde EUR za financiranje borbe protiv klimatskih promjena do 2027. kako bi se podupirala zelena tranzicija.

Govoreći o vanjskoj i sigurnosnoj politici, pozvala je na donošenje europske politike kiberobrane i novi Europski zakon o kiberotpornosti te najavila sastanak na vrhu o europskoj obrani koji će se održati pod francuskim predsjedanjem.

Manfred WEBER (EPP, Njemčaka) ukazao je na socijalne i gospodarske posljedice krize uzrokovane bolešću COVID-19 i izjavio da Europa hitno treba otvoriti nova radna mjesta, među ostalim i u zdravstvenom sektoru u kojem EU predvodi s cjepivima protiv bolesti COVID-19. Založio se za hitan trgovinski program između EU-a i SAD-a za promet i mobilnost te digitalni sektor, kao i za plan smanjenja birokracije. Europsku obranu trebalo bi ojačati snagama za brzu reakciju, a Europol bi se pretvorio u europski FBI, zaključio je.

Iratxe GARCÍA (S&D, Španjolska) pozitivno je ocijenila borbu EU-a protiv pandemije i njezinih posljedica: „70 % stanovništva je cijepljeno, sloboda kretanja ponovno je stvarnost, a sredstva instrumenta NextGenerationEU već se raspodjeljuju.” Prijelaz na zeleno gospodarstvo također je na dobrom putu, dodala je, ali „nismo učinili dovoljno da bismo osigurali blagostanje građana”, napominjući da je kriza pogoršala nejednakosti i najteže pogodila najranjivije.

Dacian CIOLOOŞ (Renew, Rumunjska) žalio se da se Komisija prečesto angažirala u diplomaciji s Vijećem umjesto da sudjeluje u oblikovanju politika s Parlamentom. Naglašavajući da su europske vrijednosti temelj naše Unije, pozvao je Komisiju da se počne koristiti mehanizmom o uvjetovanosti proračuna EU-a radi zaštite od kršenja vladavine prava, koji je na snazi gotovo godinu dana, ali se nikad nije primijenio, kako bi se zaustavilo financiranje neliberalnih pokreta u mnogim dijelovima Europe u kojima se narušava neovisnost pravosuđa, ubijaju novinari i diskriminiraju manjine.

Philippe LAMBERTS (Zeleni/EFA, Belgija) zatražio je ambiciozniju klimatsku politiku: “brže, više, snažnije: krajnje je vrijeme da se naši napori za spas planeta vode olimpijskim geslom.” Također je govorio o potrebi izmjena fiskalnog i socijalnog sustava kako bi se osigurao dostojanstven život za sve. Kad je riječ o vanjskoj politici, Lamberts je ustvrdio da je dijeljenje suvereniteta jedini način da EU postane “krupni faktor” na svjetskoj sceni te je jasno istaknuo da “tvrđava Europa” nikada ne može biti ugledni geopolitički igrač.

EU građani ne trebaju “lepršave govore”, oni žele da ih se “ostavi na miru”, rekao je Jörg MEUTHEN (ID, Njemačka) . Kritizirao je Komisijine prijedloge “golemih troškova” – za zeleni plan, fond oporavka, “Fit for 55” – koje će na koncu platiti građani. Upozorio je na rastuću birokraciju i tranziciju prema zelenoj energiji, te je apelirao na veće korištenje nuklearne energije.

Raffaele FITTO (ECR, Italija) upozorio je da „sredstva instrumenta NextGenerationEU sama po sebi nisu dovoljna” te je zatražio reformu Pakta o stabilnosti. Također je pozvao na promjenu pravila o državnim potporama i autonomniju trgovinsku politiku. „Ekološka tranzicija ne može se riješiti bez uzimanja u obzir onoga što se događa u svijetu, a posebno učinka na naš proizvodni sustav”, dodao je. Kad je riječ o vladavini prava i Poljskoj, Fitto je osudio „političko nametanje većine koja ne poštuje nadležnosti pojedinačnih država”.

Prema Martinu SCHIRDEWAN (Ljevica, Njemačka), Ursula von der Leyen pohvalila je sebe, ali nije dala odgovore na današnje probleme. Zatražio je uklanjanje zaštite patenta za cjepiva i izrazio žaljenje zbog toga što je 10 najbogatijih milijardera u Europi tijekom pandemije dodatno povećalo svoje bogatstvo, dok svako peto dijete u EU-u odrasta u siromaštvu ili mu prijeti opasnost od siromaštva.

Video zapisi govornika:

Ursula VON DER LEYEN, Predsjednica Europske komisije

Manfred WEBER (EPP, Njemačka)

Iratxe GARCÍA PÉREZ (S&D, Španjolska)

Dacian CIOLOŞ (Renew , Rumunjska)

Philippe LAMBERTS (Zeleni/EFA, Belgija)

Jörg MEUTHEN (ID, Njemačka)

Raffaele FITTO (ECR, Italija)

Martin SCHIRDEWAN (The Ljevica, Njemačka)