EU je nedavno sklopio novi sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom – Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA).

Riječ je o vjerojatno dosad najnaprednijem sporazumu te vrste, kojim će se potaknuti izvoz, sniziti troškovi uvoza koja snose poduzeća pri proizvodnji svojih proizvoda, pružiti veći izbor potrošačima i održati strogi standardi EU-a za proizvode, te time pridonijeti rastu i otvaranju radnih mjesta. Zahvaljujući CETA-i znatno će se povećati poslovne mogućnosti za europska poduzeća u Kanadi. Tim će se sporazumom poduzećima iz EU-a omogućiti najbolji tretman koji je Kanada ikad ponudila nekom trgovinskom partneru te će im tako biti osigurani ravnopravni uvjeti na kanadskom tržištu.

Sporazum će od prvog dana primjene donijeti koristi građanima i poduzećima, kako velikima tako i malima, u cijeloj Europi.

Kako bi se omogućilo brzo potpisivanje i privremena primjena, čime bi se očekivane koristi ostvarile bez nepotrebnog odlaganja, Komisija je odlučila predložiti CETA-u kao „mješoviti” sporazum.

Time se ne dovodi u pitanje pravno stajalište Komisije izraženo u predmetu koji trenutačno ispituje Sud Europske unije u vezi s trgovinskim sporazumom između EU-a i Singapura.

Komisija tako želi doprinijeti tome da se sporazum potpiše tijekom sljedećeg sastanka na vrhu između Europske unije i Kanade u listopadu.

Sporazum će se moći početi privremeno primjenjivati nakon što se dobije zeleno svjetlo Vijeća te suglasnost Europskog parlamenta. CETA-om se od prvog dana ukidaju gotovo sve carine, što će europskim poduzećima omogućiti da uštede stotine milijuna eura godišnje i istodobno donijeti izravne koristi europskim potrošačima u vidu smanjenja cijena i većeg izbora proizvoda uvezenih iz Kanade.

Zahvaljujući CETA-i znatno će se povećati poslovne mogućnosti za europska poduzeća u Kanadi. Tim će se sporazumom poduzećima iz EU-a omogućiti najbolji tretman koji je Kanada ikad ponudila nekom trgovinskom partneru te će im tako biti osigurani ravnopravni uvjeti na kanadskom tržištu.

  • snižavanje carina
  • otvaranje tržišta usluga i poticanje ulaganja
  • uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija
  • veća konkurentnost europskih poduzeća na kanadskom tržištu
  • pristup javnim natječajima za poduzeća iz EU-a
  • niži troškovi za poduzeća uz jednako visoke standarde
  • zaštita europskih inovatora, umjetnika i posebnih europskih prehrambenih proizvoda i pića
  • zaštita ljudskih prava na radnom mjestu i zaštita okoliša

Dodatne informacije:

Priopćenje za tisak o trgovinskom sporazumu između EU-a i Kanade

Najčešća pitanja o Sporazumu o trgovini između EU-a i Kanade

Konferencija za tisak koju je održala povjerenica za trgovinu CeciliaMalmström Language icon EN

Videospot: Zašto CETA? (intervjui i primjeri) Language icon EN

Videomaterijali dostupni za preuzimanje: intervjui s povjerenicom, vodećim pregovaračem EU-a i predstavnicima malih i srednjih europskih poduzeća, uključujući videozapise Language icon EN

Web-mjesto s konkretnim primjerima trgovinskih prednosti za europska poduzeća Language icon EN

Sve informacije o trgovinskom sporazumu između EU-a i Kanade dostupne su na http://ec.europa.eu/ceta

Povezani članci:

CETA donosi transparentnost – 2. ožujka 2016.