Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen  službeno će predstaviti platformu Digital4Development Hub (D4D) u prisutnosti predstavnika pet država članica osnivačica i to u okviru njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a.

Platforma okuplja ključne dionike iz država članica EU-a, privatnog sektora, civilnog društva i financijskih institucija u duhu pristupa Tim Europa, a glavni su joj ciljevi: podupiranje ulaganja u digitalnu transformaciju partnerskih zemalja, promicanje sveobuhvatnog pravilnika za digitalno gospodarstvo i društvo temeljenog na vrijednostima te jačanje strateškog angažmana EU-a u međunarodnim digitalnim partnerstvima.

Uoči pokretanja inicijative, predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Pandemija bolesti COVID-19 pokazala je koliko ovisimo o digitalnim tehnologijama. Tim Europa putem platforme Digital4Development Hub gradi snažne veze u cijelom svijetu kako bi digitalna revolucija svima donijela prilike.

Uz sudjelovanje šefova država i vlada Njemačke, Francuske, Belgije, Estonije i Luksemburga, još je šest država članica EU-a (Finska, Litva, Nizozemska, Portugal, Španjolska i Švedska) već potpisalo pismo namjere za sudjelovanje u ovoj inicijativi, zajedno s predstavnicima javnih institucija, sektora industrije, civilnog društva i akademske zajednice.

D4D platforma Afričke unije i Europske unije, kao prva operativna regionalna komponenta, pokrenut će se tijekom sastanka skupine na visokoj razini za partnerstvo Europske unije i Afričke unije o digitalnoj transformaciji. Ona će poslužiti kao strateški alat za unapređenje dijaloga dionika, zajedničkih partnerstava i ulaganja u afričko digitalno gospodarstvo.

Europska unija odlučila je graditi bolju budućnost tako što je 20 % sredstava iz europskog plana oporavka izdvojila za digitalnu tranziciju. Današnjom objavom pokazujemo kako zajedno s našim partnerima iz cijelog svijeta želimo poboljšati digitalizaciju nakon pandemije, izjavio je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište. To će pomoći u smanjivanju razlika u razinama digitalizacije i doprinijeti zajedničkom rastu digitalnih gospodarstava Europe i Afrike.

 Digitalno gospodarstvo bit će ključni pokretač uključivog i održivog razvoja Afrike samo ako premostimo razlike u području digitalizacije, uključujući rodne razlike. Pokretanje D4D platforme Afričke unije i EU-a ključna je etapa našeg partnerstva s Afričkom unijom za postizanje tog cilja, izjavila je Jutta Urpilainen, povjerenica za međunarodna partnerstva.

Prije službenog pokretanja te platforme već se intenzivno radilo na uvođenju digitalizacije u okviru europskog odgovora na bolest COVID-19.

U okviru globalnog odgovora Tima Europa na COVID-19 više od 60 milijuna eura sredstava EU-a preusmjereno je na hitne digitalne mjere odgovora kako bi se ojačala otpornost socioekonomskih sustava partnerskih zemalja.

EU će u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru povećati svoja ulaganja u digitalna partnerstva s Afrikom tako što će za digitalnu tranziciju izdvojiti 20% sredstava iz instrumenta za oporavak NextGenerationEU.

Sudionici skupine na visokoj razini za partnerstvo Europske unije i Afričke unije o digitalnoj transformaciji naglasili su važnost očuvanja suvereniteta Afrike u području digitalizacije i podataka te pozdravili vodeću inicijativu EU-a i Afričke unije u području podataka kao svojevrsnu prekretnicu u razvoju afričkog podatkovnog gospodarstva. Ključni alat za povezivanje digitalnoinovacijskih ekosustava i jačanje suradnje između susjednih kontinenata je inicijativa AEDIB (Afričko-europski most za digitalne inovacije).

Kontekst

Uspostava platforme D4D Hub Afričke unije i Europske unije temeljit će se na preporukama iz izvješća radne skupine EU-a i AU-a za digitalno gospodarstvo (EU-AU DETF). Platforma već obuhvaća pet država članica EU-a, predstavnike industrijskog sektora EU-a i glavne afričke partnere kao što su Afrička unija i savez Pametna Afrika.

Platformom D4D pokrenut će se niz afričkih i europskih inicijativa s više dionika što će potaknuti provedbu vlastite strategije Afričke unije za digitalnu transformaciju koja je donesena ranije ove godine. Vodeća inicijativa EU-a i Afričke unije u području podataka i Afričko-europski most za digitalne inovacije prve su faze u okviru inicijativa D4D.

Platforma D4D bit će i glavni alat za realizaciju pristupa Tim Europa u području digitalne transformacije, čime će se model antropocentričnog digitalnog gospodarstva EU-a pozicionirati na svjetskoj digitalnoj karti.

U tom kontekstu i pod pokroviteljstvom Europske komisije i njemačkog Ministarstva za gospodarsku suradnju i razvoj (BMZ), u travnju 2020. pokrenut je hakaton Smart Development Hack, koji je objedinio više od 1000 inovativnih digitalnih rješenja za izvanredna stanja. Devet najboljih ideja dobilo je financijsku i tehničku potporu za fazu provedbe.