Saznajte gdje u svojoj zemlji možete pogledati filmove nominirane za Nagradu publike LUX 2021. i kako glasati za njih.

Oscarom nagrađeni film „Još jedna runda“ Thomasa Vinterberga, „Kolektiv“ Alexandera Nanaua i „Corpus Christi“ Jana Komasa nominirani za Oscara tri su filma u užem izboru za Nagradu publike LUX 2021. Europskog parlamenta i Europske filmske akademije.

Gdje pogledati filmove?

Sva tri filma možete besplatno pogledati tijekom tjedna publike LUX od 22. travnja do 10. svibnja na platformi Kino Europa online.

Pratite raspravu s tri redatelja uživo na Facebooku u petak, 14. svibnja u 17 sati.

O filmovima u užem izboru

Još jedna runda danskog redatelja Thomasa Vinterberga (izvorni naziv Druk)

Znate za teoriju norveškog psihologa prema kojoj mala količina alkohola otvara naše umove, povećava kreativnost i čini nas sretnima? Četiri srednjoškolska profesora sudjeluju u eksperimentu, no ono što se u početku čini kao lijek za krizu srednjih godina odlazi u krivom smjeru. Vinterbergov film ne priča samo o konzumaciji alkohola, već ima i dublju poruku o suočavanju sa životnim uspjesima i padovima i iskrenosti.

Film Još jedna runda osvojio je Oscara 2021. godine za najbolje međunarodno ostvarenje. Produkcijska kuća Leonarda DiCaprija planira remake na engleskom jeziku.

Kolektiv rumunjskog redatelja Alexandera Nanaua (izvorni naziv Colectiv)

Dokumentarac je dobio naziv po noćnom klubu u Bukureštu gdje je u tragičnom požaru 2015. ubijeno 27, a ranjeno 180 mladih osoba. Film prati novinare koji istražuju zašto je 37 žrtava poginulo iako njihove opekline nisu bile opasne po život. Otkrivaju nepotizam i korupciju koji odnose živote, ali pokazuju i da hrabri i odlučni ljudi mogu promijeniti korumpirane sustave.

Kolektiv je ove godine nominiran za Oscara za najbolje međunarodno ostvarenje i najbolji dokumentarni film.

Corpus Christi poljskog redatelja Jana Komasa (izvorni naziv Boże Ciało)

Film se djelomično temelji na istinitoj priči o mladom zatvoreniku koji doživljava duhovno preobraćenje i želi postati svećenik. Igrom slučaja preuzima župu u udaljenom poljskom selu i saznaje tragičnu tajnu. U priči o ovom karizmatičnom propovjedniku Komasa nas navodi na razmišljanje o tome što čini zajednicu i zašto padamo pod utjecaj i lažnih i stvarnih vođa.

Corpus Christi nominiran je za Oscara za najbolje međunarodno ostvarenje 2020. godine.

Kako ocijeniti filmove?

Ove godine pobjednika zajedno biraju zastupnici i publika, od kojih svaki ima 50 posto glasova. Ocijenite sva tri filma od jedne do pet zvjezdica na www.luxaward.eu do 23. svibnja. Možete promijeniti svoje ocijene, a u obzir se uzima samo posljednja. Glasajte i možda ćete baš Vi prisustvovati sljedećoj svečanosti dodjele Europske filmske nagrade u prosincu 2021.

O nagradi publike LUX

Europski parlament pokrenuo je nagradu LUX 2007. godine kako bi podržao produkciju i distribuciju europskih filmova, potaknuo razmišljanje o aktualnim političkim i društvenim temama i podržao europsku kulturu. Ove godine Parlament je udružio snage s Europskom filmskom akademijomEuropskom komisijom i mrežom Europa Cinemas kako bi filmovi bili dostupni još široj publici.

Sva tri finalista podnaslovljena su na službene jezike EU-a, a pobjednički film bit će prilagođen za gledanje i za osobe s oštećenjima vida i sluha.

Daljnje informacije