Erasmus_poduzetniciProgram Erasmus za poduzetnike pomaže perspektivnim europskim poduzetnicima da usvoje potrebne vještine, znanja i iskustva za pokretanje i/ili uspješno vođenje tvrtke. Novi poduzetnici usvajaju i razmjenjuju znanje i poslovne ideje s iskusnim poduzetnikom kod kojeg borave i s kojim surađuju u razdoblju od 1 do 6 mjeseci, a boravak im jednim dijelom financira Europska komisija preko posredničkih organizacija. Programom se može naučiti puno o vlastitim sposobnostima i vještinama, dobiti snažno samopouzdanje i razvijati praktično znanje o tome kako pokrenuti i upravljati vlastitim poslom.

„Prijavila sam se na program Erasmus za poduzetnike početnike jer želim otvoriti odvjetnički ured u Hrvatskoj, a kako mi nedostaje znanja u vođenju, željela sam učiti od iskusnih poduzetnika s poslovnim kontaktima u Njemačkoj. Htjela sam poboljšati svoje vještine u komunikaciji s klijentima, zastupati klijente na sudu, a to je ujedno je bila odlična prilika za usavršavanje njemačkoga jezika“, objasnila je poduzetnica početnica Danija Budimir koja je sudjelovala u programu Europske komisije Erasmus za poduzetnike početnike.

Ulogu u navedenom programu ima i Hrvatska gospodarska komora koja pruža poslovne potpore poduzetnicima početnicima i iskusnim poduzetnicima iz zemalja sudionica te potpora u umrežavanju i pronalaženju poslovne razmjene. Također, pruža pomoć u pronalasku poduzetnika koji će se najviše poslovno podudarati s poduzetnikom početnikom/iskusnim poduzetnikom.