Europska komisija danas objavljuje izvješće o napretku ostvarenom u 13. krugu pregovora o trgovinskom sporazumu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji se održao u travnju, zajedno sa svojim prijedlogom o regulatornoj suradnji u farmaceutskom sektoru koji je tijekom tog kruga pregovora dostavila SAD-u.

Objava dokumenata koji su korišteni u pregovorima o Partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP)u skladu je s  opredjeljenjem Komisije za više transparentnosti.

IzvješćepdfLanguage icon EN pokazuje da su pregovarači postigli znatan napredak u pogledu svih triju stupova pregovora, odnosno u pogledu

i) boljeg pristupa tržištima za poduzeća iz EU-a i SAD-a,

ii) pojednostavnjivanja tehničkih propisa uz zadržavanje iste razine standarda te

iii) globalnih trgovinskih pravila, uključujući održivi razvoj, radnička prava i zaštitu okoliša te posebno poglavlje o malim i srednjim poduzećima.

Međutim, još uvijek postoje znatne razlike, osobito u području usluga i javne nabave.

Prijedlogom o regulatornoj suradnji u farmaceutskom sektorupdfLanguage icon EN nastoji se omogućiti bolja suradnja regulatornih tijela s ciljem postizanja veće učinkovitosti na dobrobit pacijenata.

Povjerenica Malmström danas na zajednici koju je u Bruxellesu organizirao Institut EurActiv govori o prednostima TTIP-a za europsku poslovnu zajednicu.

Govor je dostupan je na web-mjestuLanguage icon EN povjerenice.

Informativni članak o o regulatornoj suradnji u farmaceutskom sektorupdfLanguage icon EN

Dodatni prijedlozi EU-a Language icon EN

Više o TTIP-uLanguage icon EN

Photocredit: Predstavništvo EK