Europska unija prepoznala je ekološki način proizvodnje kao jedan od ključnih elemenata za postizanje ciljeva definiranih u svojim strateškim dokumentima (Zeleni plan, Strategija od polja do stola, Strategija biološke raznolikosti do 2030. godine) te je povodom toga prošle godine, potpisana zajednička deklaracija prema kojoj će se svake godine, 23. rujan obilježavati kao „EU ORGANIC DAY“.

Svrha ove manifestacije je podići svijest o karakteristikama i dobrobitima organske proizvodnje te procjeniti napredak Europe prema postizanju cilja da se do 2030. godine najmanje 25% poljoprivrednog zemljišta mora obrađivati organski.

Sveobuhvatnim programom od 21. do 23. rujna u ustanovi Centar dr. Rudolfa Steinera obilježena je međunarodna manifestacija EU ORGANIC DAY (Europski ekološki dan) pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), Europski odbor regija (OR), organizacije COPA-COGECA i IFOAM Organics zajednički su osmislili Europsku nagradu za ekološku proizvodnju koja će se dodjeljivati svake godine na prvi dan jeseni (European Organic Awards). Ove godine dodijeljeno je 8 nagrada u 7 kategorija. Za najboljeg muškog ekološkog poljoprivrednika EU izbran je upravo hrvatski kandidat David Pejić s eko imanja ZRNO.

Zajedno s Turističkom zajednicom Međimurske županije tom prilikom obilježen je i Svjetski dan turizma koji se ove godine održava pod geslom: World Tourism Day 2022: Rethinking tourism.