Od 14. do 16. listopada ove godine u obrazovnim institucijama diljem Europe obilježili su se Dani Erasmusa. Obilježavanju se priključila i Srednja škola Čakovec koja je poznata po tome što već niz godina svojim učenicima i nastavnicima omogućava stjecanje stručnih i životnih vještina na mobilnostima u inozemstvu. Projekti mobilnosti financirani su od strane Europske unije u sklopu programa Erasmus+.

U obilju aktivnosti u samo sat i pol učenici i nastavnici prezentirali su aktivnosti koje su proveli u zadnjih 18 mjeseci koliko projekt traje. Podijelili su 200 info letaka zainteresiranim učenicima i budućim sudionicima mobilnosti, ponovili stručnu terminologiju i odigrali zabavne i interaktivne kvizove na engleskom, slovenskom, njemačkom, španjolskom i latinskom, izmjerili tlak učenicima i osoblju škole (nastavnicima je ionako uvijek prenizak pa nisu mjerili), fizioterapeuti su masirali ukočene sudionike.

U uvodnom dijelu, ravnateljica škole Gordana Ramušćak istaknula je da je u 7 godina provođenja Erasmus+ projekata u SŠ Čakovec na mobilnostima sudjelovalo oko 150 učenika, a 10 nastavnika se stručno usavršavalo. Koordinator i “glavni krivac” za projekte u školi, Mladen Tota, istaknuo je veliko zadovoljstvo povratnim informacijama o učenicima te naglasio podatak da su unatoč pandemijskim uvjetima u zadnjih godinu i pol i ograničenju putovanja jedna od rijetkih škola u Europi uspjeli organizirati i sretno kući vratiti svih 75 sudionika mobilnosti!

Surađivali su s partnerima iz Valencije i Tarragone u Španjolskoj, Frankfurta u Njemačkoj i Topolšice u Sloveniji, a ovom prilikom posjetili su ih direktori partnerskih organizacija.