Poduzetništvo u školama_izvješćeZašto je obrazovanje za poduzetništvo bitno? Jesu li europske zemlje implementirale poduzetništvo u svoje školske programe? Jesu li izrađene strategije? Koliko su nastavnici obučeni? Ova su samo neka od ključnih pitanja su fokusu novog izvješća Eurydice-a o obrazovanju za poduzetništvo u osnovnim i srednjim školama.

U novom izvješću koje je objavila Europska komisija ističe se važnost podučavanja i promicanja poduzetničkih vještina u školama diljem Europske unije.

Razvoj i promicanje obrazovanja u poduzetništvu je jedan od ključnih ciljeva institucija EU-a i zemalja članica već dugi niz godina. U kontekstu:

– visoke stope nezaposlenosti mladih,

– gospodarske krize i brzih promjena u gospodarstvima i društvima,

transverzalne vještine kao što su poduzetništvo ne samo da oblikuju način razmišljanja mladih ljudi, već pružaju vještine, znanje i razvijaju stavove. Iako neke zemlje brinu o obrazovanju u poduzetništvu već više od jednog desetljeća, druge tek počinju.

Poduzetničke vještine obuhvaćaju čitavu paletu kompetencija potrebnih za prilagodbu gospodarstvu koje se neprestano mijenja i konkurentnom tržištu rada:

– poduzetničko razmišljanje,

– kreativnost,

– rješavanje problema,

– timski rad,

– jezici i komunikacija.

IzvješćeLanguage icon EN je usmjereno na osnovne i srednje škole te stručne škole.

SažetakLanguage icon EN izvješća.

Slika: Screenshot (IZVJEŠĆE)