Unija tržištaEuropska komisija pokrenula je danas akcijski plan za uniju tržišta kapitala kako bi pridonijela uspostavi istinskog jedinstvenog tržišta kapitala u svih 28 država članica EU-a. Cilj unije tržišta kapitala, ključnog elementa Plana ulaganja, jest izravno se uhvatiti u koštac s manjkom ulaganja povećanjem broja i raznolikosti izvora financiranja europskih poduzeća i dugoročnih projekata. Komisija uz to želi poduzećima i infrastrukturnim projektima olakšati pristup potrebnim financijskim sredstvima neovisno o poslovnom nastanu.

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: „Najvažniji dio Plana ulaganja za Europu jest uklanjanje prepreka ulaganjima jačanjem jedinstvenog tržišta. Puno sam puta tijekom svoje turneje čuo da osiguratelji nailaze na poteškoće pri ulaganju u infrastrukturne projekte, tako da se nadam da će današnjim novim pravilima dobiti prave poticaje za razumna ulaganja.

Povjerenik Jonathan Hill, zadužen za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: „Želio bih da se unijom tržišta kapitala europskim poduzećima, osobito našim MSP-ovima, ponudi širi spektar mogućnosti financiranja. Želio bih da potrošači dobiju više mogućnosti za ulaganje svojih sredstava. Želio bih ukloniti prepreke i time olakšati slobodan protok kapitala u svih 28 država članica.

Unija tržišta kapitala srednjoročni je projekt s nekoliko važnih ranih inicijativa. Komisija je danas predstavila prvi skup mjera za ponovno pokretanje visokokvalitetne sekuritizacije i promicanje dugoročnih ulaganja u infrastrukturu. Nadalje, Komisija je započela dva savjetovanja, o fondovima rizičnog kapitala i o pokrivenim obveznicama, te objavila poziv na dostavu očitovanja o kumulativnom učinku financijskih propisa. Osim toga, Komisija će do kraja godine objaviti prijedlog izmjena Direktive o prospektu kako bi mala i srednja poduzeća mogla jednostavnije i jeftinije prikupiti kapital.

Objavljeno je priopćenje za medije s videozapisom te memorandumi o uniji tržišta kapitala, sekuritizaciji, uredbi Solventnost II i pozivu na dostavu očitovanja.

Photocredit: Predstavništvo EK