World Wide Web Consortium (W3C) u suradnji s UNESCO Institutom za informacijske tehnologije u obrazovanju (UNESCO IITE) pokreće besplatni online tečaj o digitalnoj dostupnosti.

Tečaj objašnjava kako dizajnirati dostupne web stranice i aplikacije, udovoljavajući standardima i pružajući optimalno korisničko iskustvo za sve.

“Uvod u internetsku pristupačnost” je masivni otvoreni internetski tečaj (MOOC) koji se temelji na otvorenim kurikulumima W3C-ove inicijative za web pristup, razvijenim uz potporu projekta WAI-Guide koji financira Europska komisija. Ovaj će tečaj doprinijeti provedbi Direktive o pristupačnosti weba promicanjem obuke, jačanja kapaciteta i podizanja svijesti.

S vodećim međunarodnim trenerima stručnjaka, tečaj istražuje internetsku dostupnost putem stvarnih priča osoba s invaliditetom, pokazujući kako koriste pomoćne tehnologije. Također uvodi međunarodne standarde i objašnjava kako integrirati pristup u organizacije.

Po završetku ovog tečaja studenti će razumjeti poslovne prednosti i društvenu odgovornost internetske dostupnosti, kao i šire prednosti za sve, bez obzira na invalidnost.

Tečaj će biti besplatan, uz mogućnost dodatne kupnje potvrde o završetku. Svi nastavni materijali kao što su videozapisi, dijapozitivi zvuka i bilješke bit će objavljeni pod Creative Commons licencom tako da ih drugi mogu ponoviti, primjerice na drugim jezicima.

MOOC je sada otvoren za upis i može se pratiti od 28. siječnja 2020. na edX platformi: http://bit.ly/2DRsh6d

O projektu WAI-Guide
WAI-vodič provodi aktivnosti koordinacije i podrške koje financira Europska komisija u sklopu programa Horizon 2020. Projekt je započeo 1. siječnja 2019. u trajanju od tri godine. Cilj mu je, između ostalog, pružiti autoritativne smjernice za provedbu i obuku i na taj način povećati sposobnost stručnjaka za internet pristupačnost.

WAI-vodič prikuplja stručnost organizacija koje predstavljaju osobe s invaliditetom, javnih tijela, industrije, istraživanja i akademske zajednice kako bi razvili rješenja o pristupačnosti koja su međunarodno priznata kao autoritativne reference integrirane u prodajno neutralno okruženje World Wide Web Consortium.