Postojeća cjepiva protiv bolesti COVID-19 trebala bi biti učinkovita protiv novih sojeva, rekli su stručnjaci zastupnicima 15. ožujka.

U posljednjem u nizu saslušanja i događaja tijekom kojih ključni akteri koronakrize obavještavaju zastupnike o svojem radu stručnjaci iz Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Europske agencije za lijekove (EMA) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) razgovarali su sa zastupnicima iz Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) o učinkovitosti cjepiva protiv mutacija koronavirusa.

Tri glavna soja u EU-u

Dr. Bruno Ciancio, voditelj nadzora u ECDC-u, izjavio je da trenutačno postoje tri glavne problematične vrste u EU-u: britanski soj (24 tisuće slučajeva u 28 EU/EEA država), južnoafrički soj (900 slučajeva u 18 EU/EEA država) i brazilski soj (200 slučajeva u devet EU/EEA država).

Prema trenutačnim saznanjima ECDC predviđa da će postojeće mjere i strategija cijepljenja EU-a ostati učinkovite, ali i naglašava važnost praćenja sojeva i njihovog širenja.

Brže odobravanje cjepiva

Dr. Marco Cavaleri, predsjednik radne skupine EMA-e koja se bavi koronavirusom, rekao je da EMA pomno prati studije o učinkovitosti cjepiva na novim varijantama koronavirusa.

Izjavio je da će postupak odobravanja cjepiva prilagođenih novim varijantama biti brži: „Proizvođači ne moraju ponovno podnijeti cijeli spis i krenuti od nule, nego će se odobravati varijacija doza. Time će se uštedjeti mnogo vremena te će stvari postati jednostavnije i fleksibilnije.”

Potreba za globalno koordiniranim odgovorom

Katherine O’Brien, direktorica za cjepiva u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, naglasila je potrebu za globalno koordiniranim odgovorom kako bi se osigurao pravilan nadzor i evaluacija varijanti, mjerenje njihova potencijalnog učinka na cjepiva, izmjene sastava cjepiva te pristup i dodjela cjepiva.

Naglasila je i važnost slanja poruka kojima se dobiva povjerenje javnosti, kao i visok rizik od pogrešnih informacija o učinkovitosti postojećih cjepiva.

Plan EU-a za poticanje partnerstva među dionicima

Europska komisija reagirala je na nove varijante koronavirusa svojim planom, inkubatorom HERA, koji je u ponedjeljak predstavljen odboru ENVI. Njegov cilj je koordinirati istraživače, industriju, regulatorna i javna tijela kako bi se osigurao brz razvoj, odobravanje i dostatna proizvodnja cjepiva za nove varijante.Inkubator HERA usmjeren je na:

  • Brzo otkrivanje i prilagodbu varijantama virusa
  • Brže odobravanje cjepiva
  • Bolje proizvodne kapacitete

Pogledajte našu vremensku crtu i saznajte što EU poduzima u 2021. godini kako bi smanjio posljedice pandemije koronavirusa

Daljnje informacije