Vijeće je 17. svibnja 2016. službeno donijelo nova pravila za jačanje sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava na razini EU-a.

Direktivom o sigurnosti mreža i podataka (NIS) ojačat će se suradnja na ključnom pitanju kibersigurnosti među državama članicama. Njome se utvrđuju sigurnosne obveze za operatore ključnih usluga (u ključnim sektorima poput energetike, prometa, zdravstva i financija) te za pružatelje digitalnih usluga (internetska tržišta, tražilice i usluge računalstva u oblaku). Također, sve države EU-a morat će odrediti jedno ili više nadležnih nacionalnih tijela i uspostaviti strategiju za uklanjanje kibernetičkih prijetnji.

Nizozemsko je predsjedništvo, zajedno s Agencijom EU-a za mrežnu i informacijsku sigurnost (ENISA), već započelo s pripremama za provedbu direktive. Prvi neformalni sastanak mreže jedinica za računalne sigurnosne incidente koja je uspostavljena tom direktivom održao se 5. travnja u Hagu nakon čega je uslijedio drugi sastanak 10. svibnja u Rigi.

Stajalištem Vijeća u prvom čitanju koje je jučer doneseno potvrđen je dogovor koji je s Europskim parlamentom postignut u prosincu 2015. Za okončanje postupka Europski parlament još mora u drugom čitanju odobriti pravni akt. Očekuje se da će direktiva stupiti na snagu u kolovozu 2016.

Izvor: Europsko vijeće