Prošlog je tjedna u LifeClass Toplicama Sveti Martin održan godišnji sastanak EUROPE DIRECT mreže i drugih EU mreža u Hrvatskoj. Tom je prilikom Međimursku županiju posjetio voditelj Predstavništva Europske komisije g. Branko Baričević koji je na Međimurskom veleučilištu održao predavanje za studente.

Puna dvorana MEV-a dala je naslutiti da su mladi zainteresirani za Europsku uniju i mogućnosti koje im pruža, što pokazuju i brojke učenika i studenata koji te mogućnosti i koriste. Baričević je osvrnuo na činjenicu da se ove godine odbilježava 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora, kada je san o Europi postao stvarnost i činjenicu da se Europa upravo sada suočava s možda najvećim promjenama u svojoj povijesti.

Pred Europom su veliki izazovi u pogledu sigurnosti, dobrobiti ljudi i uloge koju Europa mora imati u svijetu. Europska unije uskoro će postati unija 27 država članica i na Europkom je vijeću velika zadaća da donese zaključke i odluči o daljenjem djelovanju. Europska unija je danas mjesto gdje Europaljani mogu uživati u jedinstvenoj raznolikosti kultura, ideja i tradicija. To je mjesto gdje Europljani, a posebno mladi mogu putovati, studirati i raditi izvan nacionalnih granica.

Koliko studente zanimaju teme o Europskoj uniji pokazuju i brojna pitanja koja su studenti uputili voditelju Predstavništva kao što su miješanje Europske unije u hrvatsko zakonodavstvo, koliko Hrvatska uplaćuje u proračun Europske unije, a koliko dobiva u obliku bespovratnih sredstava, pitanja o problemu migracija i sve češćih terorističkih napada u EU, te mnoga druga pitanja.

Europski put nije bio lagan, nikad nije bio savršen, no pokazalo se da se može reformirati i tijekom vremena je dokazao svoju vrijednost, poruka je g. Baričevića.