OP konkurentnost i kohezijaEuropska komisija je oslobodila dodatnu financijsku potporu za Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) te osigurala dva milijuna eura kojima će se za 170 000 dojenčadi, djece i majki osigurati stalno dostupni prostori prilagođeni djeci u kojima će se obitelji moći odmoriti te dobiti prvu pomoć i osnovne potrepštine za zimske mjesece, npr. odjeću i pokrivače.

Ne možemo u ovom presudnom trenutku ignorirati najugroženije. Brojnoj izbjegličkoj djeci i njihovim roditeljima na zapadnom Balkanu s dolaskom zimskih mjeseci potrebni su hrana, higijenske potrepštine, topla odjeća i zaštita. Naša humanitarna pomoć osigurat će neophodnu potporu za obitelji koje se nalaze u Srbiji i Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji“, izjavio je povjerenik EU-a za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides.

Financiranje je uslijedilo nakon mjera koje su zajednički poduzeli Komisija i UNHCR kako bi se provele obveze preuzete na sastanku čelnika o zapadnobalkanskoj migracijskoj ruti i akcijski plan u 17 točaka.

Priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Izvor: European Commission