DSC_1015Danas je na Trgu Republike u Čakovcu započelo obilježavanje Europskog tjedna kretanja 2015. koji se već petu godinu održava u Međimurskoj županiji. Tom je prilikom održana edukacija „Sigurno i vješto u prometu“ za učenike 1. razreda osnovnih škola iz Čakovca. Edukacija je provedena u organizaciji Policijske uprave Međimurske i HAK-a. Početak Europskog tjedna kretanja najavili su zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te predstavnici Policijske uprave Međimurske Damir Novak i Irena Branović.

čenicima prvih razreda održano je predavanje o sigurnom i vještom kretanju u prometu, a uz pratnju policijskih službenika, djelatnika Hrvatskog autokluba i volontera iz Gospodarske škole Čakovec prošetali su prometnicama te im je demonstrirano pravilno kretanje pješaka. Svakom je prvašiću poklonjen reflektirajući prsluk te slikovnice, bojanke i drugi korisni materijali. Ispred Centra za kulturu bilo je postavljeno HAK-ovo vozilo za simulaciju prometne nesreće koje simulira situaciju kada se vozilo okreće.

Ovogodišnji slogan Europskog tjedna kretanja glasi ‘Izaberi. Promijeni. Poveži.‘, a odabran je s namjerom isticanja prednosti kombiniranog prijevoza te poticanja građana na razmišljanje o raspoloživim mogućnostima prijevoza i odabiru najpovoljnije. Ljudi se najčešće oslanjaju na istu vrstu prijevoza te instinktivno uskaču u automobile iako bi ponekad isplatljiviji odabir bio odlazak biciklom ili javnim prijevozom, ovisno o potrebama pojedinca. Vožnja biciklom ukoliko ne putujemo na duge relacije, vožnja javnim prijevozom ili dijeljenje automobila sa kolegama s posla. Ovogodišnja kampanja Europskog tjedna kretanja poziva građane na kombiniranje prijevoza s ciljem smanjenja zagušivanja i izbjegavanja ovisnosti o automobilima.

Organizator Europskog tjedna kretanja je Informacijski centar Europe Direct Čakovec (Međimurska županija).

Pogledajte cijeli program Europskog tjedna kretanja 2015.