Žene trebaju imati istaknutu ulogu u politici, no kakva je njihova zastupljenost u Europskom parlamentu? U našim infografikama saznajte više.

infographic on Women in the European Parliament
Omjer žena i muškaraca u Europskom Parlamentu 

Iako se Parlament bori za ravnopravnost spolovaprema podacima, žene su i dalje nedovoljno zastupljene u politici i javnom životu na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Postotak zastupnica u Europskom parlamentu rastao je tijekom godina. Od 1952. do prvih izravnih izbora 1979., među zastupnicima u Parlamentu bila je samo 31 žena. Zastupljenost žena u Europskom parlamentu na prvim izravnim izborima iznosila je 15,2 posto te je sa svakim sljedećim izborima rasla. Trenutno je na najvećoj razini ikad i iznosi 40,4 posto.

Od ukupno 11 zastupnika iz Hrvatske, u Parlamentu su četiri žene, što čini 36 posto.

U usporedbi sa svjetskim prosjekom i prosjekom u nacionalnim parlamentima država članica, zastupljenost žena u EP-u je iznad prosjeka.

infographic on Women in the European Parliament
Omjer zastupnika i zastupnica u EP-u po državi članici 

Broj žena na vodećim pozicijama u Parlamentu također je u porastu. U trenutnom devetom sazivu imamo osam potpredsjednica (od ukupno 14) te 11 predsjednica parlamentarnih odbora (od ukupno 22). Zabilježen je porast u odnosu na prošli saziv kada je bilo pet potpredsjednica i 11 predsjednica odbora (od ukupno 23).

infographic on Women in the European Parliament
Žene na vodećim pozicijama u EP-u 

Žene na vodećim pozicijama u EP-u

Po prvi puta, čelna osoba Europske komisije je žena. Ursula von der Leyen izjavila je da želi rodno ujednačen Kolegij povjerenika uoči glasanja u Europskom parlamentu o njezinom imenovanju. Ispunila je svoje obećanje i 9. rujna predstavila kandidate za povjerenike – 12 žena i 14 muškaraca.

Žene su u EU-u najmanje zastupljene u području donošenja odluka o ekonomskim pitanjima. Muškarci i dalje imaju prevlast na vodećim pozicijama u središnjim bankama i ministarstvima financija. Parlament traži imenovanje većeg broja žena na vodećim pozicijama u području ekonomske i monetarne politike, a po prvi puta žena bi mogla biti na čelu Europske središnje banke, s obzirom na nominaciju Christine Lagarde za tu poziciju.

Daljnje informacije