01-the-community-health-workers-the-father-auntie-with-the-babyMjesec ožujak u sklopu Europske godine razvoja ‪#‎EYD2015‬ usmjeren je prema ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena.

U mnogim vas dijelovima svijeta već sama činjenica da ste rođeni kao žensko stavlja u nepovoljan položaj. Mnoge žene tijekom cijelog života doživljavaju diskriminaciju, npr. ne šalje ih se u školu kao djevojčice, ne mogu pronaći pristojno plaćene poslove kad odrastu, nemaju pristup osnovnim zdravstvenim uslugama za sebe i svoju djecu i oduzima im se pravo na socijalnu zaštitu i nasljeđivanje u starosti. Ako djevojčice budu imale jednak pristup obrazovanju kao dječaci, a žene jednake resurse i prilike kao muškarci, cijela će zajednica profitirati. To je posebno važno u siromašnijim zemljama i zajednicama, gdje su žene često nositeljice gospodarskog života. Borba protiv rodne diskriminacije nije samo moralno ispravna, već je korisna i u gospodarskom smislu.

U okrugu Manderi, u sjeveroistočnoj pokrajini u Keniji upravo je završio nadzorni posjet medicinskog tima u partnerstvu s djelatnicima Ministarstva zdravlja, u cilju nadzora i mentoriranja zdravstvenih radnika iz zajednice. Posjet je bio dio projekta posvećenog zdravlju djece i majki te reproduktivnom zdravlju, koji provodi organizacija „Save the children”, a financira Europska unija.

Cijelu priču o ovome projektu pročitajte ovdje.

Photo credit: © Europska unija, 1995.-2015.