Brojne zemlje svijeta žele Savezom za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje ali i izvršenje smrtne kazne zaustaviti trgovinu tim proizvodima.

Međunarodno pravo zabranjuje mučenje bez obzira na okolnosti. Unatoč tome, proizvodima koji uzrokuju smrt i patnju još uvijek se trguje u cijelom svijetu. To su primjerice palice s metalnim šiljcima, pojasevi za elektrošokove i uređaji kojima se obuhvaćaju struk ili udovi osobe pri zadavanju elektrošokova, kemikalije koje služe za izvršenje smrtne kazne i sustavi za njihovo prisilno ubrizgavanje.

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström najavila je danas da EU pokreće osnivanje međunarodnog Saveza za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje.

Inicijativa koja se provodi u suradnji s Argentinom i Mongolijom trebala bi biti put prema ukidanju trgovine proizvodima koji služe za izvršenje smrtne kazne i mučenje (kao što su palice s metalnim šiljcima, pojasevi za elektrošokove, uređaji kojima se obuhvaćaju struk ili udovi osobe pri zadavanju elektrošokova, kemikalije koje služe za izvršenje smrtne kazne i sustavi za njihovo prisilno ubrizgavanje).

Savez će biti službeno pokrenut 18. rujna tijekom zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Na dan objave očekuje se pristupanje više od pedeset zemalja članica UN-a iz cijelog svijeta.

#TortureFree

Photocredit: © European Union , 2017   /  Source: EC – Audiovisual Service