optometrist-91750_640Zdravlje je temeljno ljudsko pravo. Mnogi milenijski razvojni ciljevi, koje je međunarodna zajednica definirala 2000., izravno su se i neizravno odnosili na zdravlje. Međutim, napredak u tom području, s posebnim naglaskom na zdravlje žena i djece, u mnogim je zemljama spor. Stvari baš i ne idu po planu. Što možemo iz toga naučiti i kako možemo prekinuti začarani krug u kojem siromaštvo loše utječe na zdravlje, a loše zdravstveno stanje jedan je od uzroka siromaštva?

Na konferenciji posvećenoj oporavku nakon ebole i održanoj 3. ožujka 2015. u Bruxellesu, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je: „Ebola je prijetnja protiv koje se svi zajedno moramo nastaviti žustro i postojano boriti. Moramo biti sigurni da ubuduće nijedna epidemija neće imati takav razoran učinak.”

Od izbijanja nezapamćene epidemije ebole Europska unija predvodi međunarodno djelovanje.

  • EU je uložio 1,2 milijarde EUR, a osigurao je i druge vrste pomoći.
  • MSF je primio pomoć od 2,9 milijuna EUR za otvaranje centara za liječenje u najteže pogođenim državama – Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.
  • Pomoć poslana u Gvineju, Mali i Senegal uključuje nabavu vozila hitne pomoći, programe podizanja svijesti i educiranje njihovih zajednica.
  • Od 4. travnja 2014. EU je MSF-u dodijelio 981 000 EUR za liječenje bolesnika u Conakryju i Guékédouu u Šumskoj Gvineji.
  • S pomoću 4,5 milijuna EUR koje je EU dao ALIMA-i, 2. prosinca 2014. otvoren je centar za liječenje na krajnjem jugu Gvineje, u N’Zérékoréu.
  • Početkom 2015. gotovo je 1 000 izliječenih osoba otpušteno iz centara za liječenje u Gvineji.

Priču o 26-godišnjaku Sâa Yawo Koumassadounu, zvanom Papus i njegovoj borbi s ebolom pročitajte ovdje.

Photo credit: Pixabay.com